Preşedintele SUA, Donald Trump, intenţionează să efectueze o vizită de lucru în Marea Britanie la începutul anului 2018, dar nu este vorba de o vizită de stat, astfel că nu va include nicio întrevedere cu regina Elizabeth a II-a, afirmă surse oficiale citate de publicaţia Evening Standard.

Diplomaţi americani şi britanici discută detaliile vizitei preşedintelui Donald Trump la Londra. În contextul criticilor unor politicieni britanici la adresa lui Donald Trump şi pentru evitarea unor proteste masive, vizita oficială a liderului american nu va fi de stat, ci de lucru, astfel că nu va include nicio întâlnire cu regina Elizabeth a II-a.

Premierul Theresa May şi-a atras critici pentru că l-a invitat pe Donald Trump într-o vizită de stat, un privilegiu acordat, conform uzanţelor britanice, preşedinţilor americani aflaţi în al doilea mandat. Iniţiativa Theresei May de a-l invita pe Donald Trump a generat temeri privind izbucnirea unor proteste masive cu ocazia vizitei preşedintelui american.

În ianuarie, circa 1,3 milioane de britanici au semnat o petiţie prin care se opun venirii preşedintelui SUA, Donald Trump, în Marea Britanie la invitaţia premierului Theresa May, iar relaţiile bilaterale s-ar putea deteriora dat fiind că liderul american ar refuza, potrivit presei, o întâlnire cu prinţul Charles. Petiţia a fost lansată în contextul invitaţiei oficiale adresate de premierul Theresa May, iar colectarea semnăturilor s-a accelerat pe fondul deciziei noului preşedinte american de a interzice temporar imigraţia din state situate în Orientul Mijlociu şi Africa.

Potrivit publicaţiei The Sunday Times, între Londra şi Washington ar fi apărut tensiuni, deoarece Donald Trump, care contestă teoria încălzirii globale, ar refuza o întrevedere cu prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, pentru a nu asculta ideile acestuia despre schimbările climatice. Reprezentanţii prinţului Charles au transmis la sfârşitul lunii ianuarie că, indiferent de poziţiile politice, acesta manifestă disponibilitatea de a se întâlni cu Donald Trump pentru a discuta despre toleranţa de tip religios şi eventual despre mediul înconjurător.

105 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here