Caută
Close this search box.

Fostul preot Cristian Pomohaci în fața judecătorilor.Vezi ce-l așteaptă

Fostul preot Cristian Pomohaci încearcă, joi, să îi convingă pe reprezentanţii Consistoriului Mitropolitan că merită să rămână preot, la Sibiu urmând să se judece apelul la caterisirea dispusă de în luna iulie, la Alba Iulia. Pomohaci a avut termen două săptămâni să studieze dosarul, informează Mediafax.

Cristian Pomohaci este aşteptat, la Mitropolia Ardealului, din Sibiu, unde încearcă să îi convingă pe reprezentanţii Consitoriului Mitropolitan că nu este vinovat de acuzaţiile ce i se aduc, de racolare de minori. Potrivit Mediafax, în urmă cu două săptămâni, Cristian Pomohaci a venit la aceeaşi instanţă de judecată preoţească, însă în 19 septembrie a cerut timp pentru studierea dosarului.Dacă reprezentanţii Consistoriului Mitropolitan îi vor da dreptate lui Cristian Pomohaci, acesta va putea rămâne preot, însă dacă decizia îi va fi nefavorabilă, rămâne în vigoare caterisirea, decisă la Alba Iulia. În cazul ultimei variante, Cristian Pomohaci poate face recurs, la Consistoriul Superior Bisericesc. La sfârşitul lunii iulie, Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a decis excluderea din preoţie a lui Cristian Pomohaci, după ce la finele lunii iunie, apărea public o înregistrare audio cu cu preotul din Moşuni în timp ce încerca să corupă sexual un baiat care i-a mărturisit că este minor. Imediat după , cei de la Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia l-au suspendat pe Pomohaci pentru 30 de zile, iar pe 28 iulie au decis să îl caterisească.

În şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial din data de 26 iunie 2017, s-a dispus oprirea preotului Cristian-Dorin Pomohaci de la săvârşirea Sfintelor Taine şi a ierurgiilor, în conformitate cu prevederile art. 5 (A) alin. 1 lit. i şi art 4 lit. h din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi ale art. 158 şi art. 88 lit. b, v şi x din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, preotului Cristian-Dorin Pomohaci i s-a cerut, în termen de 30 de zile de la data convocării sale la Centrul eparhial, să prezinte probe (dovezi) indubitabile prin care să îşi susţină nevinovăţia faţă de abaterile grave de care este acuzat. În caz contrar, cauza va fi trimisă spre judecare Consistoriului eparhial.În cele 30 de zile pe care le-a avut la dispoziţie, preotul Cristian-Dorin Pomohaci nu a prezentat probe (dovezi) de dezvinovăţire. Mai mult decât atât, în spaţiul mediatic naţional au apărut noi acuzaţii de o gravitate morală extraordinară prin care a fost prejudiciată imaginea Bisericii şi a slujitorilor ei. Preotul Cristian-Dorin Pomohaci a continuat să participe, fără binecuvântarea Chiriarhului, la mai multe spectacole folclorice, cu toate că acest lucru i-a fost interzis, iar preotul sus-numit şi-a asumat în scris, de mai multe ori, faptul că nu va mai participa la astfel de evenimente. Sfidând autorităţile bisericeşti şi cântând muzică populară îmbrăcat în costum popular, preotul Cristian-Dorin Pomohaci nu a dat dovadă de pocăinţă şi de ascultare, ci a arătat un comportament neadecvat pentru un slujitor al Bisericii. Spre finalul celor 30 de zile, preotul sus-numit a înaintat Centrului eparhial o cerere prin care a solicitat retragerea temporară din preoţie pe motive de sănătate, fără a prezenta niciun act medical.După expirarea celor 30 de zile, dosarul părintelui Cristian-Dorin Pomohaci a fost trimis spre judecare Consistoriului eparhial care a fost convocat să se întrunească în data de 27 iulie 2017, ora 12:00. Şi de această dată, preotul sus-numit a sfidat autoritatea bisericească prin neprezentarea în faţa Consistoriului eparhial de judecată unde avea posibilitatea să se apere şi să aducă dovezi care să îl dezincrimineze de acuzele ce i se aduc. Având în vedere gravitatea abaterilor de care a fost acuzat, lipsa probelor (dovezilor) de nevinovăţie şi propria lui dorinţă de «a se retrage temporar» din preoţie, Consistoriul eparhial a hotărât caterisirea preotului Cristian-Dorin Pomohaci (pierderea preoţiei pentru totdeauna şi a posibilităţii ocupării unui post neclerical în activităţi bisericeşti) conform art. 4 lit. r şi art. 5 (B) alin. 1 lit. e din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Hotărârea a fost aprobată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu şi este definitivă şi executorie”, se arăta în comunicatul oficial al Arhiepiscopiei Alba Iulia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri