Caută
Close this search box.

Gardienii din penitenciare cer și ei ”compensatorii”. Salarii compensatorii…

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) cere Ministerului Justiției, în contextul euforiei deținuților eliberați prin ”măsurile compensatorii”, unele măsuri compensatorii și pentru gardieni – în corespondeță echitabilă. Adică, salarii compensatorii pentru orele suplimenatrre prestate și micșorarea vârstei de pensionare a gardienilor, câte 6 zile la fiecare 30 de zile prestate în penitenciare.
”Pentru că am intrat de ceva timp într-o epocă a compasiunii compensatorii, cerem ministrului Justiției plata orelor suplimentare pentru angajții din penitenciare. Costurile acestei măsuri ar fi de câteva zeci de ori mai mici decât cele presupuse de compensațiile de 5 – 8 euro pentru fiecare zi de detenție anunțate, de către domnul Tudorel Toader, pentru deținuții care au fost deja puși în libertate (estimativ 7.500 – 12.000 Euro/deținut la o medie de 4 ani a pedepsei executate)”, se arată în comunicatul FSANP.
Conform celei mai recente situații statistice, furnizate de către Administrația Naționala a Penitenciarelor, personalul din penitenciare acumulase 768.234 de ore suplimentare la 1.08.2017, din care 266.032 nu au putut fi recuperate. Până la sfârșitul anului probabil că numarul total de ore suplimentare va depăși 1,4 milioane. La fel de probabil, peste 500.000 dintre acestea nu vor putea fi recuperate, arată sindicaliștii.

Reducerea vârstei de pensionare cu 6 zile, la 30 de zile lucrate efectiv în penitenciar

”Impactul financiar fiind nesemnificativ, apreciem că măsura poate fi luată până la finalul acestei săptămâni. Este, în cele din urmă, un efort pentru oameni liberi care cer Statului să li se plătească munca prestată. Speram, deci, că nu va fi o problemă. Desigur, am aprecia dacă plata s-ar întampla retroactiv, începând cu iulie 2012, și dacă s-ar menține până în 2022, când condițiile din penitenciare înțelegem că vor deveni proprii. În plus, pentru ca prin lege penitenciarele au fost desemnate ca fiind improprii, cerem ca formă de compensare pentru angajații din penitenciare scaderea efectivă din vârsta de pensionare stabilită pentru angajații din sectorul de ordine publică, a câte 6 zile pentru fiecare 30 de zile de muncă în penitenciare. Dacă se poate pentru infractori, n-ar trebui să fie o problemă pentru cei care lucrează cu dânșii”, mai spune comunicatul FSANP.

Sindicaliștii spun că, în medie, un angajat din penitenciare lucrează peste 23 de ani în aceste condiții improprii. Prin comparație, un deținut petrece în penitenciar, în medie, 4 ani. Pentru acest motiv, FSANP consideră că ar fi o oportună chiar o formă de compensare ceva mai consistentă.

Doar după închiderea politicienilor și afaceriștilor condițiile din penitenciare au devenit ”probleme” 

De asemenea, FSANP spune că cere îmbunătățirea condițiilor din penitenciare de ceva timp și că asta nu se întâmplă.

”Înainte ca CEDO să pronunțe o hotărâre pilot și cu mult timp înainte ca vizita unor oameni politici și de afaceri în calitate de oaspeți cu mandat  de executare să transforme starea penitenciarelor într-o problemă, am cerut, pe rând, tuturor guvernelor de după 2006 să se ocupe de starea penitenciarelor.

Avem o listă lungă de soluții pentru problemele din penitenciare, despre care ministrul Justitiei nu-și face timp să discute și – în loc de concluzie – precizăm că susținem orice formă de clemență pentru deținuți, câtă vreme aceasta este în interesul jusțitei, al reintegrării sociale a acestora, și este în echilibru cu măsurile de protecție și compensare pentru victimele infracțiunilor”, mai părecizează FSANP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri