Aproape 300.000 de persoane au manifestat marți la Barcelona cu prilejul grevei generale declanșate în semn de protest față de violențele poliției din timpul referendumului pentru independența Cataloniei, desfășurat duminică, 1 octombrie, relatează AFP, citând un anunț al poliției municipale.

Estimarea a luat în calcul diferitele manifestații și marșuri desfășurate la Barcelona, a indicat un purtător de cuvânt.

Mai multe marșuri au paralizat centrul Barcelonei, demonstrații având loc începând din cursul dimineții mai ales în fața sediului Partidului Popular, de guvernământ în Spania, și a prefecturii.

‘Străzile vor fi mereu ale noastre’, au strigat manifestanții, agitând steaguri separatiste.

‘Afară cu forțele de ocupație’, au strigat ei în fața prefecturii, în jurul căreia au fost poziționate numeroase autovehicule ale poliției naționale și au mai fost desfășurați polițiști regionali și pompieri locali.

În Piața Universității s-au strâns studenți care s-au disperat apoi spre diferite bulevarde ale capitalei catalane. ‘Închis pentru revoluție’, se putea citi pe o pancartă în apropierea Pieței. ‘Nu vrem o țară ocupată’, scandau tineri în catalană, ‘Adios Espana’, strigau alții.

‘Pe 1 octombrie am fost o țară ocupată și ei încă nu au plecat’, a declarat pentru AFP Antonia Maria Maura, o învățătoare în vârstă de 56 de ani.

‘A venit vremea pentru o rebeliune pașnică și fondarea unei țări libere’, a fost opinia Juliei, o adolescentă de 14 ani, născută în Catalonia din părinți andaluzi.

Liderii secesioniști ai Cataloniei au anunțat că la referendumul de duminică au participat 2,02 milioane de alegători din totalul de 5,3 milioane, iar 90% din buletine au consemnat opțiunea în favoarea independenței.

Grevă generală în Catalonia a fost vizibilă din primele ore ale zilei. Drumurile au fost blocate, iar obiectivele turistice, închise. Staţiile de metrou din Barcelona au fost închise, principalele drumuri au fost blocate, iar funcţionarii publici şi-au întrerupt activitatea ca răspuns la solicitarea unei greve generale solicitate de grupuri pro-independenţă, după ce sute de persoane au fost rănite în timpul referendumului catalan.

Sindicatele catalane au anunţat că intră în grevă generală pentru a protesta faţă de violenţa poliţiei spaniole, care a marcat referendumul de duminică, privind independenţa regiunii, potrivit BBC.

Cel puţin 24 de artere importante de drum au fost blocate de protestatari în întreaga Catalonie, provocând mari blocaje de trafic. De asemenea, portul din Barcelona a fost închis, potrivit unor surse din cadrul uniunii.

În semn de solidaritate, FC Barcelona a suspendat astăzi antrenamentele echipei profesioniste şi a închis clubul. „Ne alăturăm grevei generale pentru a fi respectată carta democraţiei”, a postat pe twitter clubul sportiv.

Cu toate acestea, aeroportul El Prat al oraşului şi companiile de taxi funcţionează normal.

Multe întreprinderi mici din Catalonia au decis să îşi închidă activitatea pentru această zi. Şcolile, universităţile şi serviciile medicale sunt, de asemenea, închise sau funcţionează la un nivel minim.

Mercabarna – cea mai mare piaţă en gros din Barcelona – a fost lăsată pustie, deoarece cele aproape 770 de întreprinderi alimentare au fost închise pentru această zi.

Greva a fost anunţată în semn de protest faţă de „gravele încălcări ale drepturilor şi libertăţilor” de duminică, din ziua referendumului.

Aproape 900 de persoane au fost rănite în ziua referendumului, ca urmare a faptului că poliţia spaniolă a încercat să împiedice oamenii să votul, într-un referendum declarat ilegal de guvernul de la Madrid.

57 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 9 =