Caută
Close this search box.

În Iași se deschide primul cinematograf de stat de după 1990

O expoziție de fotografie și cea de-a doua ediție a festivalului care oferă publicului cele mai bune filme prezentate la Cannes sunt evenimentele care vor marca, vineri, deschiderea primului cinematograf de stat de după 1990 din Iași.

Ideea deschiderii noii săli de proiecție la Ateneul din Iași a fost susținută, ani de zile, și de organizatorii ‘Serile Filmului Românesc’ (SRF), care este un festival dedicat în exclusivitate filmului de la noi din țară. Expoziția de fotografie ‘SRF Infinit’, care va fi deschisă la inaugurarea cinematografului, este practic o reiterare a celei de-a opta ediții a evenimentului cultural, care a avut loc în luna mai a acestui an la Iași.

„Expoziția va marca, practic, un moment important, pe care noi îl aveam ca obiectiv încă de la prima ediție a SFR, în 2010. Ne doream atunci să tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește sălile de cinema de stat din Iași, să facem autoritățile să înțeleagă că avem nevoie de marele ecran pentru filmul românesc, pentru filmul de artă, de autor, care nu intră în sălile de tip multiplex. Acum inaugurăm la Ateneu primul cinematograf de stat de după 1990, ceea ce este și o realizare a echipei SFR, prin tot ceea ce face prin fiecare ediție. Ne-a ajutat mult în acest sens și regizorul Cristian Mungiu, pe care l-am avut ca invitat special la ediția a opta și ne bucură că autoritățile și Ateneul susțin o cauză care va aduce un plus Iașiului și vieții culturale de aici”, a declarat directorul Festivalului SFR Iași, Andrei Giurgia, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, expoziția, care va fi prezentată de criticul de film Irina — Margareta Nistor, cuprinde momente emoționante cu invitații speciali, cu voluntarii din cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc, dar și cu publicul cinefil.

Expoziția de fotografii va putea fi văzută timp de o lună în foaierul Ateneului din Iași, unde s-au desfășurat mai multe ediții și secțiuni ale festivalului.

La vernisajul de vineri vor participa și invitații speciali din cadrul celei de-a doua ediții a festivalului ‘Les film de Cannes’, care aduce în România cele mai bune filme din cadrul celui mai important festival de film din Franța.

Actorul Nahuel Perez Biscayart și regizorul Cristian Mungiu vor participa de asemenea la momentul inaugurării cinematografului, apoi la sesiunea de întrebări și răspunsuri de după vizionarea filmului 120 BPM.

La eveniment va fi prezent și managerului Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei.

Festivalul Serile Filmului Românesc este inițiat de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași și se desfășoară anual, din 2010, fiind dedicat în exclusivitate cinematografiei românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri