Caută
Close this search box.

Igor Dodon poate fi suspendat, decide Curtea Constituţională de la Chişinău

igor dodon

La Chişinău, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că preşedintele Igor Dodon poate fi suspendat din funcţie pentru că a încălcat Constituţia prin refuzul de a-l numi în funcţie pe ministrul apărării.

Potrivit hotărârii Curţii Constituţionale, refuzul repetat al lui Igor Dodon de a numi ministrul apărării reprezintă o încălcare gravă a atribuţiilor sale şi o circumstanţă ce justifică procedura de suspendare a preşedintelui.

Instanţa constituţională a decis că în cazul în care preşedintele refuză să semneze anumite decrete, fiind obligat să o facă, el poate fi suspendat din funcţie pentru neexercitarea acelor obligaţii, iar decretele respective vor fi semnate de preşedintele interimar.

Igor Dodon a calificat hotărârea Curţii Constituţionale drept o încălcare flagrantă. El a atenţionat că aceasta a introdus norme noi în Constituţie, ceea ce ar reprezenta o uzurpare a puterii în stat.

Igor Dodon a declarat că nu va ceda şi nu va semna decrete de numire în funcţie a unor funcţionari. Acesta a ameninţat cu proteste stradale şi a chemat cetăţenii să semneze în favoarea unei iniţiative lansate recent, de modificare a Constituţiei, pentru transformarea Republicii Moldova în stat prezidenţial şi atribuirea unor prerogative mai largi şefului statului.

Igor Dodon a refuzat în mod repetat în luna septembrie solicitarea premierului Pavel Filip de a-l numi pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al apărării, funcţie vacantă din decembrie 2016.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri