Caută
Close this search box.

Incursiune​ ​în​ ​lumea​ ​părinților​ ​și​ ​a​ ​copiilor​ ​care​ ​se​ ​văd​ ​doar​ ​pe Skype

Teatrul Dramatic „George Ciprian” lansează un proiect nou: Tele-Encounters​, o platformă unde artiști din România, Spania și Portugalia vor cerceta universul familiilor despărțite de migrația economică. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, Teatrul „George Ciprian” Buzău fiind singurul lider de proiect din România în această sesiune de finanțare. Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Buzău. În 2016, Administrația Prezidențială trăgea un semnal de alarmă asupra unei realități despre care vorbim prea puțin: în România există minim 300.000 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Numărul real al acestora poate fi chiar mai mare, deoarece nu toți părinții declară faptul că își lasă copiii în grija altor persoane. Tehnologia facilitează comunicarea, iar regulile ei se schimbă de la o zi la alta​. Ce impact are distanța dintre copii și cei care le-au dat viață, într-o lume dominată de fibre invizibile? Cum ne afectează viețile apropierea mediată exclusiv tehnologic? Platforma de cercetare artistică și sociologică „Tele-Encounters” va explora universul familiilor care se văd doar prin internet.

Echipa proiectului va reconstitui într-un spectacol de teatru telematic și o expoziție de filme scurte în 360˚ realitățile teleprezenței. La baza procesului artistic stau zeci de interviuri cu imigranți români din Spania și Portugalia, imigranți spanioli din Portugalia și imigranți portughezi din Spania. Spectacolul de teatru va fi construit pe interacțiunea online a actorilor aflați în România și Spania, conectați în timp real prin video-conferencing și animații Kinect (caracterul telematic). În ambele țări va exista un public prezent fizic, în timp ce spectacolul va fi de asemenea transmis live pe Internet. Expoziția de filme va cuprinde cinci scurtmetraje în 360˚ (vizionate în format VR) pe tema migrației dintre Spania și Portugalia. Cercetarea finală a proiectului va fi diseminată în lumea academică prin workshop-uri și întâlniri cu studenți, dar și accesibilă publicului larg prin popularizarea arhivei online și conferințe explicative.

La conferință vor fi prezenți regizoarea Marina Hanganu – directorul artistic al proiectului „Tele-Encounters”, prof.univ.dr. Ion Mircioagă – regizorul asociat spectacolului telematic, domnul Petre Emanoil Neagu – Președintele Consiliului Județean Buzău, doamna Gina Chivulescu – managerul proiectului și directoarea Teatrului Dramatic „George Ciprian” din Buzău, reprezentanți ai echipei de management a Universității „San Antonio” din Murcia, Spania, Pablo Cano și David Christopher Heiser, și echipa de management a Municipalității din Lousada, Portugalia, formată din Manuel Nunes, Artur Pinto și Adelaide Pacheco. Evenimentul va avea loc în sala de spectacol a Teatrului Dramatic „George Ciprian” ​din Buzău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri