Caută
Close this search box.

Jazz. Trioul Mat Maneri, Lucian Ban și Evan Parker își lansează albumul de ”Sounding Tears”, la București

Între Vortex Jazz Club din Londra și Bimhuis din Amsterdam, celebrul jazzman newyorkez Mat Maneri alături de Evan Parker și Lucian Ban se opresc joi, 24 octombrie, ora 19:30, la ARCUB, București, pentru un concert exclusiv de lansare a celui mai recent album al său, Sounding Tears.

În luna octombrie, trioul Maneri / Parker / Ban se află într-un turneu european de promovare a albumului Sounding Tears. Concertul de la București este al doilea în cadrul stagiunii curente de jazz Artist in Residence de la ARCUB, deschisă pe 5 octombrie. Este a doua stagiune, curatoriată de celebrul muzician Mircea Tiberian.

Sounding Tears este primul album în 12 ani pe care Mat Maneri îl scoate ca lider. Elogiat de critici și public pentru noile direcții deschise în jazzul contemporan, violonistul newyorkez Mat Maneri – care a cântat în trecut cu David S. Ware, Paul Motian, Joe Morris – lansează în luna mai 2017 albumul Sounding Tears, primit cu recenzii elogioase de All About Jazz, The Guardian, Jazz Trail.

Pentru cel mai recent album al său, Mat Maneri lucrează cu legendarul saxofonist britanic Evan Parker și cu pianistul Lucian Ban, colaboratorul său de aproape o decadă. Jurnalistul Stuart Broomer, de la New York City Jazz Record, scria despre Sounding Tears, „Maneri, Ban și Parker duc improvizația la un nivel de claritate și coerență care rareori poate fi atins. Fără îndoială, una dintre cele mai frumoase lansări de discuri din 2017″.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB  și au prețul de 35 lei (Categoria I). Pentru elevii, studenţii și pensionarii preţul este de 25 lei (Categoria II).

Despre artiști

Foto: Cornel Lazia

Violistul american Mat Maneri a schimbat, pe parcursul carierei sale de peste un sfert de secol, „felul în care lumea jazzului ascultă vioara și viola” (All About Jazz) și este considerat astăzi unul dintre cei mai originali artiști ai generației sale, aclamat pentru stilul său distinct de a îmbina jazzul cu muzica microtonală și pentru colaborarea sa cu idolii muzicii improvizate din secolul XX.

Printre cei mai inovativi și fascinanți saxofoniști ai Europei, britanicul Evan Parker a fost numit „unul dintre cei mai fini improvizatori ai lumii” (Chicago Reader). Albumul său din 1970, Topography of Lungs este catalogat drept punct de cotitură în istoria muzicii de free jazz și improvizație. Evan Parker a colaborat cu Cecil Taylor, Anthony Braxton, Paul Bley, Dave Holland, George Lewis și John Zorn.

Lucian Ban este primul muzician român de jazz care a primit cinci stele în Downbeat Magazine, este comparat de criticii de specialitate cu Vladimir Horrowitz sau Thelonius Monk. Mat Maneri și Lucian Ban au lucrat pentru prima dată în 2009 la Enesco Re-Imagined, urmat de Transylvanian Concert în 2013, proiecte care au atras atenția criticilor internaționali. Transylvanian Concert a fost prezentat publicului bucureștean în luna aprilie 2017, în cadrul ARTIST IN RESIDENCE, tot la ARCUB.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri