Caută
Close this search box.

Les Films de Cannes à Bucarest dar şi în alte șapte orașe din țară!

Reputatul regizor maghiar Béla Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse și Sátántangó, și cineastul francez Laurent Cantet, câștigătorul premiului Palme d Or în 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitații de onoare ai ediției a 8-a a Les Films de Cannes à Bucarest. Festivalul va organiza o serie de proiecții speciale și discuții cu cei doi invitați în cadrul programului Artiști în dialog.

Pe 14 octombrie, la Cinemateca Eforie, Béla Tarr va susține un dialog cu publicul la finalul proiecției The Turin Horse, despre care a anunţat că este cea mai recentă producţie la care lucrează.Discuția va fi moderată de criticul francez Jean Michel Frodon.

(BelaTarr, regizor maghiar)

Cineastul Laurent Cantet va fi prezent pe 18 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, la premiera în România a titlului L’Atelier/The Workshop, prezentat anul acesta la Cannes în secțiunea Un Certain Regard.

 Între 13 și 15 octombrie, Cinemateca Eforie va găzdui Retrospectiva Béla Tarr (organizată de Voodoo Films și finanțată de Centrul Național al Cinematografiei) cu un program care va include câteva dintre cele mai importante filme realizate de autor.

Öszi almanach/Almanac of Fall, prezentat la Festivalul de la Locarno în 1984, va inaugura secțiunea, pe 13 octombrie, urmând proiecțiile filmelor The Turin Horse (2011), recompensat la Berlinală cu Marele Premiu al Juriului/ Ursul de Argint și Premiul FIPRESCI, şi Werckmeister Harmonies care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în 2000, în sectiunea paralelă, La Quinzaine des Réalisateurs.

Pe 15 octombrie, retrospectiva Béla Tarr se va încheia cu proiecția lungmetrajului de șapte ore și jumătate, Sátántangó, despre care Jean Michel Frodon scria: Nu cred că poate fi văzut altundeva decât într-o sală de cinema, tocmai din pricina acestui dublu „a fi acolo” – în vreme ce, deși e păcat, multe filme foarte frumoase pot fi văzute pe un ecran mic, acasă. În cazul acestuia nu se poate pentru că e nevoie de aceste două spații: cel al filmului, construit de cadru, coloana sonoră și de montaj, și cel al sălii. Bazat pe romanul omonim al lui László Krasznahorkai, filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în 1994, și este considerat de critică drept unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

Béla Tarr va sosi în România pe 13 octombrie când va deschide cea de-a doua ediție Les Films de Cannes à Cluj-Napoca.

La Cluj, cineastul va avea un dialog cu publicul la finalul proiecție The Turin Horse, la Cinema Victoria, discuție moderată de Prof. Dr. Doru Pop de la Universitate Babes-Bolyai.

Prezent la eveniment, la Bucureşti, cineastul Laurent Cantet câștigătorul premiului Palme d’Or în anul 2008 pentru filmul Entre les murs / The Class va inaugura pe 13 octombrie la Cinema Elvire Popesco, secțiunea Focus.

Laurent Cantet este considerat, de New York Times ,realizatorul care a reuşit să facă „un film inteligent despre identitatea franceză modernă și a reuşit în încercarea de a transforma acele ființe în cetățeni, prin dialog”.

Regizorul va participa, de asemenea la premiera L’Atelier/The Workshop, despre care publicaţia The Guardian a scris: L’Atelier continuă direcția deschisă de Cantet în The Class, folosindu-se de puterea dialogului pentru a demonstra că dezbaterea poate fi la fel de incitantă ca un film de acțiune.

Filmul va fi precedat de proiecția primul său scurtmetraj, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994.

La București vor putea fi văzute Retour à Ithaque/Return to Ithaca (Festivalul de la Veneția, 2014) și Emploi du temps/ Time out (2001), un film scris de Cantet împreună cu colaboratorul său obișnuit, Robin Campillo, și plasat pe locul nouă în selecția „Best Films of the Noughties”, realizată de The Guardian.

Les Films de Cannes à Bucarest… ajunge anul acesta și în alte șapte orașe din țară, urmând să aibă loc ediții regionale în Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu, Arad și Suceava.

Sub titlul Les Films de Cannes @Astra Film Sibiu, Les Films de Cannes, în parteneriat cu festivalul de film documentar Astra Film Sibiu, vor programa în premieră în România, atât la București cât și la Sibiu, trei dintre filmele documentare prezentate la ediția din acest an a Festivalului de la Cannes.

Documentarul 12 jours (r.Raymond Depardon) este filmat într-un spital de psihiatrie în care care cei internați fără consimțământul lor sunt puși în fața unui judecător care le va decide viitorul. Le Venerable W. este o observație fină despre cum islamofobia și discursul urii se transformă în violență și distrugere.

Regia pentru Venerable W. o semnează Barbet Schroeder, cunoscut pentru filme ca Général Idi Amin Dada: Autoportrait sau Avocat de la terreur (Un Certain Regard, Cannes 2007, Premiul César pentru cel mai bun documentar, 2008).

În program este inclus și Nothingwood, de Sonia Kronlund, prezentat în Quinzaine des Realisateurs.

Mai multe detalii despre filmele și invitații celei de-a 8-a ediții Les Films de Cannes à Bucarest se regăsesc pe site-ul oficial al festivalului.

Detalii: www.filmedefestival.ro

Pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri