Șeful diplomației spaniole, Alfonso Dastis, și colegul său de la Justiție, Rafael Catala, și-au exprimat marți în mod deschis îndoiala cu privire la o eventuală cerere de azil din partea șefului destituit al executivului catalan, aflat în Belgia, unde a consultat cel puțin un avocat, informează AFP.

‘Ar fi surprinzător să se acorde azil în circumstanțele actuale’, a declarat ministrul de externe la postul de radio Cadena Ser, marți dimineața.

Potrivit acestui radio și mai multor mass-media din Catalonia, Carles Puigdemont ar intenționa să ceară azil în Belgia sau cel puțin să rămână acolo în așteptarea unei eventuale cereri de extrădare din partea Spaniei.

Parchetul general spaniol a anunțat luni depunerea unei plângeri pentru rebeliune, răzvrătire și delapidare, acuzându-l pe Puigdemont că este responsabil, alături de ceilalți membri ai guvernului său, de criza instituțională ce a dus la declararea independenței regiunii spaniole de către parlamentul catalan în 27 octombrie.

Acum îi revine unui judecător de instrucție să decidă dacă plângerea este admisă.

Rebeliunea implică o acțiune violentă și este pasibilă de o pedeapsă ce ajunge până la 30 de ani de închisoare.

Deocamdată, a subliniat șeful diplomației spaniole, Puigdemont nu este urmărit și ‘este liber în acțiunile sale’. În orice caz, autoritățile spaniole nu văd pe ce bază ar putea el să ceară azil.

‘Apreciem că între statele membre ale UE există un nou nivel de încredere reciprocă asupra faptului că suntem state de drept’, a precizat el înainte de aceasta, subliniind că în stadiul actual autoritățile spaniole nu dețin nicio informație în această privință.

‘În Europa, avem cu toții sisteme democrate’, a argumentat la rândul său ministrul justiției, Rafael Catala.’El (Puigdemont) nu are niciun argument’, a subliniat Catala.

Avocatul ales de Puigdemont a asigurat în trecut apărarea unor foști membri ai organizației separatiste basce armate ETA, în cadrul cererilor de extrădare înaintate de Spania.

Potrivit unui avocat spaniol specializat în proceduri internaționale citat de AFP sub acoperirea anonimatului, Puigdemont ar putea încerca să-și ‘internaționalizeze’ dosarul și să obțină ca justiția unei alte țări să examineze dosarul dacă va fi urmărit.

Avocatul său din Catalonia nu a confirmat pentru AFP care sunt intențiile sale. Cu toate acestea, el a denunțat ‘o persecuție având un caracter mai mult politic decât juridic’, apreciind că infracțiunea de rebeliune nu poate fi în niciun caz acceptată, pentru că nu există violență.

95 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 5 =