Caută
Close this search box.

Mihai Tudose, despre Inspecția Judiciară: Un organism total independent nu poate să apară, aşa, din spuma mării

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la Antena 3, că pachetul de legi ale justiţiei ar trebui trimis la Parlament astfel încât acesta să decidă, în urma dezbaterilor, care va fi forma lor finală.

”Eu cred, ca să nu ne mai chinuim, că ar trebui duse direct la Parlament care să facă consultări, comisii, cele două Camere…”, a spus premierul Tudose răspunzând unei întrebări privind traseul legislativ al legilor.

Şeful Guvernului a precizat însă că este nevoie şi de o decizie politică a conducerii coaliţiei de guvernământ.

”Teoretic, legile sunt încă la Ministerul Justiţiei şi mai aşteaptă nişte avize, inclusiv de la Comisia de la Veneţia”, a spus Tudose menţionând însă că viitoarea întrunire a Comisiei va avea loc în luna decembrie.

În ceea ce priveşte discuţiile legate de subordonarea viitoare a Inspecţiei Judiciare, Tudose a apreciat că este nevoie de o subordonare dublă. ”Cel mai bine este să fie un organism total independent, dar nu poate să apară, aşa, din spuma mării… Cineva trebuie să-l numească, iar astfel capătă un fel de autoritate aupra celor numiţi (…) Cine garantează că în timpul mandatului niciunul nu o ia raza? Trebuie să existe o modalitate de control. Unde este acest organism? Iată de asta cred că este bună o dezbatere largă. Eventual, cu o cheie dublă, ca la valiza atomică unde sunt doi ca să fie siguri că nu o detonează un nebun”, a spus prim-ministrul.

În ce priveşte răspunderea magistraţilor, premierul s-a declarat partizan al unei legi pe această temă. ”Într-o anumită formă, da. Nu în ideea de a le pune hăţ, dar nici în ideea de a face oricine orice oricui, fără să răspundă nimeni sau să răspundă statul pe baza deciziilor CEDO. Un pic de asumare a răspunderii trebuie, dar să nu faci din această răspundere a magistraţilor un căpăstru pentru justiţie”, a mai spus Mihai Tudose.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri