Câteva mii de persoane din sănătate sunt aşteptate la un miting de protest, joi, în centrul Capitalei. Miercuri, liderii sindicali au avut discuţii cu reprezentanţii Guvernului, în urma cărora s-ar fi decis ca salariile medicilor să fie stabilite în funcţie de locul de muncă, cum ar fi ATI sau policlinică, potrivit liderilor sindicali.

Acţiunea de protest este organizată de federaţia Sanitas şi este programată să înceapă la ora 11.00, cu un miting în Piaţa George Enescu din Bucureşti, care va fi urmat de un marş către Piaţa Victoriei, în intervalul 12.00 – 14.00.

Mitingul ar urma să aibă loc pe traseul: Piaţa George Enescu – bulevardul Gh. Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei.

La protest, sunt aşteptaţi până la 8.000 de oameni din toată ţara, arată News.ro.

Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat că traficul rutier va fi închis gradual, dacă situaţia o va impune, în intervalul orar 11.00-14.30, după cum urmează: strada Ştirbei Vodă, între Calea Victoriei şi strada Luterană; Calea Victoriei, între bulevardul Dacia şi strada C.A. Rosetti; strada Benjamin Franklin, între Calea Victoriei şi stradaNicolae Golescu; atrada C.A. Rosetti, între Calea Victoriei şi bulevardul Gheorghe Magheru. Rutele alternative sunt: bulevardul Gheorghe Magheru – bulevardul Nicolae Bălcescu – Piaţa Universităţii, bulevarul Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan cel Mare – bulevardul Dacia – Piaţa Romană – Piaţa Universităţii, strada Buzeşti- strada Berzei – strada Vasile Pârvan – Splaiul Independenţei – Piaţa Universităţii.

Conform unui comunicat al federaţiei, membrii Sanitas ”sunt total nemulţumiţi de forma actuală a Legii – cadru nr. 153/2017 care generează o mulţime de inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială”.

Principalele solicitări ale Federaţiei Sanitas sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

”După mitingul din 19 octombrie, Consiliul Naţional Sanitas va decide asupra oportunităţii declanşării grevei generale în sistemul sanitar şi de asistenţă socială”, anunţau liderii sindicali.

Reprezentanţii sindicatelor din Sănătate au avut, miercuri, discuţii cu reprezentanţii Guvernului, la Palatul Victoria, în urma cărora s-ar fi decis ca salariile medicilor să fie stabilite în funcţie de locul de muncă, cum ar fi ATI sau policlinică.

Liderii sindicatelor din Sănătate urmează să aibă şi joi discuţii pe această temă, la Ministerul Sănătăţii.

”Am găsit o soluţie foarte importantă: ne întâlnim să punem la punct un salariu şi să modificăm anexa 2 pentru fiecare loc de muncă în parte”, a precizat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, la finalul discuţiilor de la Guvern.

”Asta a fost ultima variantă pe care am decis-o şi încercăm ca împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe să găsim această posibilitate ca un om care lucrează în ATI să aibă un salariu care nu va fi acelaşi cu al unui om care lucrează în policlinică. Sporurile vor fi prinse în aceste salarii”, a mai spus Bărăscu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 5 =