Caută
Close this search box.

Neașteptat gest de reconciliere din partea Madridului în Catalonia. Băncile nu mai au răbdare

Enric Millo, reprezentantul oficial al Guvernului de la Madrid în regiunea Catalonia, a prezentat scuze, vineri, pentru acţiunile violente ale poliţiei spaniole împotriva persoanelor care au vrut să voteze în cadrul referendumului proindependenţă considerat neconstituţional de Spania.

„Când văd aceste imagini, şi mai mult când ştiu că oameni au fost loviţi, împinşi şi o persoană chiar spitalizată, nu pot să nu regret şi să-mi cer scuze în numele ofiţerilor care au intervenit”, a declarat oficialul spaniol într-un interviu televizat, potrivit site-ului agenţiei de ştiri Reuters, preluat de Mediafax.

Este pentru prima dată când un oficial spaniol prezintă scuze pentru confruntările din timpul referendumului şi ar putea fi privit drept un gest conciliatoriu către liderii catalani care plănuiesc în mod unilateral să declare independenţa regiunii.

Acţiunile poliţiei, care potrivit autorităţilor catalane au cauzat rănirea a 900 de persoane, au fost condamnate de organizaţiile pentru drepturile omului, fiind catalogate drept un exemplu de folosire excesivă a forţei împotriva populaţiei civile.

Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum proindependenţă considerat neconstituţional de către Madrid şi UE.

Băncile din Catalonia nu mai vor să aștepte și vor să îşi mute domiciliile fiscale pe fondul tensiunilor din regiune.

Astfel, Sabadell, banca cu sediul în Barcelona, a anunţat că îşi va muta domiciliul fiscal din Catalonia, iar comitetul director al CaixaBank, se întâlneşte, vineri, pentru a analiza o iniţiativă similară, în contextul în care liderii regiunii susţin că vor declara independenţa, potrivit BBC News.

Sabadell, a cincea cea mai mare bancă din Spania, a anunţat că va începe, vineri, procesul prin care va muta domiciliul fiscal în Alicante. Sediile şi angajaţii vor rămâne în Barcelona.

„Am luat această decizie pentru a proteja interesele consumatorilor, acţionarilor şi angajaţilor”, au transmis reprezentanţii Sabadell, adăugând că vor să funcţioneze sub supravegherea Băncii Centrale Europene şi conform reglementărilor Autorităţii Bancare Europene, ceea ce nu s-ar întâmpla dacă Catalonia şi-ar declara independenţa.

Comitetul director al CaixaBank, a treia cea mai mare bancă a Spaniei, se întâlneşte, vineri, pentru a analiza o iniţiativă similară, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană a anunţat că nu va recunoaşte independeţa Cataloniei, ceea ce înseamnă că regiunea nu se va supune reglementărilor sau protecţiei Uniunii Europene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri