Caută
Close this search box.

În Nigeria au început procesele celor peste 2.000 de presupuși membri ai grupării Boko Haram

Autoritățile nigeriene au demarat luni primele procese ample ale unor presupuși membri ai grupării jihadiste Boko Haram, ministerul Justiției promițând că nu îi va „persecuta” pe cei peste 2.000 de acuzați ce vor fi judecați cu ușile închise, transmite AFP.

Inculpații au fost toți arestați și încarcerați după începerea insurecției islamiste, în 2009, care s-a soldat cu 20.000 de morți și 2,6 milioane de strămutați în nord-estul țării.

Potrivit ministerului Justiției, primii judecați vor fi cei 1.670 de deținuți de la baza militară Kainji (centru, statul Niger), urmate de procesele altor 651 persoane, la cazarma Giwa, din Maiduguri (nord-est, statul Borno).

„Suntem aici pentru a ne asigura că nimeni nu este persecutat”, a precizat judecătoarea Binta Nyako, de la Înalta curte federală din Abuja, care a apreciat că ministerul de resort ar fi trebuit să invite Comisia națională pentru drepturile omului pentru a asista la ședințele de judecată. „Sper să o facă în cazul celor mai importante”, a adăugat ea.

Ministerul Justiției a asigurat într-un comunicat că procesele vor fi corecte și că acuzații vor fi „cercetați, și nu persecutați”.

Niciun detaliu nu a fost dat despre acuzații al căror proces a început luni.

În opt ani de conflict, doar 13 persoane au fost judecate și nouă condamnate pentru legături cu Boko Haram, conform cifrelor oficiale citate de AFP.

Dar mii de persoane arestate sunt deținute de mai mulți ani fără a avea acces la un avocat sau a fi compărut în fața unui judecător.

Armata nigeriană a fost de asemenea acuzată, de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, de numeroase arestări arbitrare și execuții sumare în contextul unor anchete superficiale sau chiar inexistente cu privire la suspecți ai Boko Haram.

Transparența proceselor ridică totodată semne de întrebare, ca urmare a interdicției impuse presei de a asista la ședințe, deși guvernul afirmă că va permite prezența observatorilor internaționali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri