Caută
Close this search box.

Programul energetic de iarnă, aprobat; se așteaptă la un consum mai mare decât în 2016

La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic. Programul se adresează producătorilor de energie electrică şi termică şi se aplică în perioada 15 noiembrie 2017 – 31 martie 2018, se arată într-un comunicat transmis miercuri de minister.

„Practic, prin Programul aprobat astăzi, a fost stabilit nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii de energie pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 15 noiembrie anul curent, dar şi necesarul de volum de apă din lacurile de acumulare”, se arată în comunicatul citat de Mediafax.

Ministerul Energiei precizează că la estimarea nivelului stocurilor de combustibili, respectiv la elaborarea Programului au stat prognozele realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi Dispecerul Energetic Naţional, precum şi cele ale Administraţiei Nationale de Meteorologie şi ale Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor. „După analiza tuturor informaţiilor livrate de aceste instituţii, a fost luată în calcul pentru iarna 2017-2018 o creştere medie a consumului de energie electrică de 1,1% faţă de Programul de iarnă anterior (2016-2017)”, precizează ministerul.

De asemenea, „pornind de la aceleaşi date, estimăm pentru perioada de iarnă o producţie de 23,5 TWh de energie electrică şi 7,5 milioane de Gigacalorii energie termică”.

Pentru asigurarea condiţiilor în vederea producerii acestor cantităţi, stocurile necesare, pentru fiecare tip de resursă, stabilite prin Program sunt următoarele:

– Lignit în centrale 1,30 milioane de tone, din care 1.000 la CE Oltenia

– Lignit depozitat în carierele CE Oltenia 500.000 de tone

– Huilă (Hunedoara şi Iaşi) – 332.000 de tone

– Păcură – 25.900 de tone

– Volum de apă în lacuri – 1,65 miliarde de metri cubi

– Energie electrică echivalentă în lacuri – 1,6 milioane MWh

– Stoc de gaze naturale estimat a fi înmagazinat în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare – 2,2 miliarde de metri cubi.

„Vom monitoriza prin Comandamentul energetic de iarnă felul în care producătorii respectă stocurile stabilite prin Programul de iarnă. Însă ceea ce ne preocupă îndeosebi este să fim pregătiţi pentru vârfurile de sarcină, prognozate şi pentru această iarnă. Avem experienţa de anul trecut. Atunci, deşi Sistemul Energetic Naţional a făcut faţă unor perioade de peste 10 zile geroase consecutive, funcţionarea SEN nu a fost lipsită de emoţii. De aceea, le-am cerut producătorilor de energie pe cărbune ca stocuile din centrale să fie mult crescute faţă de iarna anului trecut, tocmai pentru a evita problemele din 2016, când transportul cărbunelui din cariere către termocentrale a fost dificil. În acelaşi timp, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Căilor Ferate Române pentru îmbunătăţirea şi creşterea capacităţii şi cantităţii de transport al cărbunelui în sezonul rece”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri