Caută
Close this search box.

R. Moldova: Limba română ar putea înlocui limba moldovenească, în Constituţie

Curtea Constituțională (CCM) a avizat astăzi pozitiv inițiativa PLDM privind modificarea art.13 din Constituție. Astfel, sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” ar putea fi înlocuită prin „limba română”.

FOTO: adevarul.ro

Înalta Curte a stabilit că inițiativa deputaților PLDM este constituțională.

Legiutorii liberal-democrați au elaborat un proiect de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituție. Președintele PLDM, Tudor Deliu, a anunțat anterior că a fost găsit și numărul minim necesar, de 34 de semnături, pentru inițierea procedurii de modificare a Constituției în ceea ce privește denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova.

În Nota informativă a proiectului se precizează că drept temei pentru elaborarea documentului a servit, potrivit deschide.md, Hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2013, prin care a fost statuat că, „în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independenţă prevalează”.

Igor Dodon pare să nu fie de acord cu avizul de astăzi al Curţii Constituționale: „Denumirea de limba moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre. Constituie un element fundamental al identității și al matricii culturale a moldovenilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri