Caută
Close this search box.

România exportă ieftin energie plătită scump de români

La o factură de curent de 100 de lei (fără TVA), tarifele de furnizare şi distribuţie reprezintă 49 de lei, în vreme ce preţul în sine al energiei este mai mic de o treime, respectiv 29 de lei. În acest context, scumpirea energieie electrice din cauza exclusiv a producătorilor nu are justificare rațională. De ce se scumpește energia electrică?

Astăzi, 20 octombrie 2017, la ora 13.50, structura producției de energie electrică se compunea din:

32,08% energie produsă de cărbune;

20,23% energie nucleară;

18,23% electricitate de la hidrocentrale;

17,03% energie din hidrocarburi, respectiv gaz și păcură;

10,18% energie fotovoltaică;

1,48% energie eoliană;

0,82% energie din biomasă.

În contextul în care minele de cărbune se închid, iar baza consumului intern este cea de la termocentrale, se pune întrebare cu ce va suplini statul român absența energiei termoelectrice vitale? Ați ghicit: cu energie de import!

Cum se întâmplă de fapt (fenomen care a fost scos deja la lumină de canalele media): energie ieftină, în special cea hidroelectrică, este exportată, iar în locul ei este adusă una de import, în special cea scumpă. Ceea ce nu s-a scris încă este faptul că pentru energia exportată nu se percepe TVA, iar pentru energia verde de export certificatele verzi se plătesc de consumatorii din țara de origine, adică de români. Altfel spus, plătim energia ieftină produsă la noi pe care o consumă alții.

”Dacă este monopol, de ce a fost privatizat?”

 

 

 

Sistemul energetic național este format din producători, transportatori (Transelectrica, de stat), distribuitori (societăți private), furnizori (societăți private) și consumatori.

Reluăm: jumătate din factura pe care o plătește consumatorul o reprezintă taxele privaților: furnizor și distribuitor.

Dacă în cazul furnizorilor a intervenit mecanismul concurenței și astfel tariful de furnizare a început să scadă, în cazul distribuitorului serviciul este monopol natural, adică este numit un distribuitor într-o regiune și pace bună, numai el poate percepe taxa de distribuție. În acest context, întrebarea economistului Ilie Șerbănescu este legitimă: ”Dacă este monopol, de ce a fost privatizat?”

Rata de profitabilitarte a distribuitorilor este de aproximativ 8%.

Menționăm că investițiile pe care distribuitorii le fac în rețele, cel puțin teoretic, sunt finanțate de către consumatorul final. Acesta este obligat de Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) să plătească prin factură toate îmbunătățirile făcute de distribuitor, care este societate privată, în rețeaua publică pe care o administrează.

Că distribuitorul face, sau nu, lucrarea pentru care a încasat banii, cine mai verifică?

În acest context, poate că ar fi oportună întrebarea: ”de ce este scumpă energia electrică în România, în general?”, nu ”de ce se scumpește?”

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri