Caută
Close this search box.

Șeful Pentagonului dă asigurări că scopul SUA nu este războiul cu Phenianul

Scopul Statelor Unite „nu este războiul” cu Coreea de Nord, a declarat vineri secretarul american al apărării, James Mattis, în timpul unei vizite la frontiera intercoreeană, relatează AFP și DPA.

Situația din Peninsula Coreea s-a deteriorat considerabil de la începutul lui 2016, și în special în ultimele luni. Această înrăutățire a situației este cauzată, pe de o parte, de accelerarea programelor balistice și nucleare ale Phenianului, care a realizat un al șaselea test nuclear la începutul lui septembrie, și, pe de altă parte, de schimbul de replici tensionat dintre liderul nord-coreean Kim Jong-Un și președintele american Donald Trump, care va efectua în noiembrie prima sa vizită în Coreea de Sud.

Însă Mattis, care a vizitat zona demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei, a afirmat vineri că SUA își doresc o „soluție diplomatică”.

„Așa cum a spus clar secretarul de stat (Rex) Tillerson, scopul nostru nu este războiul, ci mai degrabă denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a Peninsulei Coreea”, a spus el în satul de frontieră Panmunjom.

Mattis a mai spus că el și omologul său sud-coreean Song Young-Moo au „reafirmat angajamentul reciproc în favoarea unei soluții diplomatice pentru a contracara comportamentul iresponsabil și în afara legii al Coreei de Nord”.

Spunând despre regimul liderului nord-coreean Kim Jong-Un că este unul ‘opresiv’, Mattis a făcut o comparație cu Coreea de Sud, despre care a afirmat că este o democrație prosperă și o societate liberă.

Mattis și Song urmează să participe sâmbătă la un summit anual bilateral dedicat chestiunilor de apărare.

Donald Trump va efectua o vizită în Coreea de Sud la 7 și 8 noiembrie, în cadrul unui turneu în Asia. Iar declarațiile sale sunt extrem de așteptate. La mijlocul lunii septembrie, președintele american a amenințat, de la tribuna ONU, că „va distruge total” Coreea de Nord dacă aceasta ar ataca SUA sau aliații lor.

Phenianul a răspuns prin vocea șefului diplomației, Ri Yong Ho, care a spus despre liderul de la Casa Albă că este ‘deranjat mintal’, ‘megaloman’ și ‘rege mincinos’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri