Senatul a aprobat, marţi, un proiect de lege care prevede că operatorii din sectorul alimentar vor fi obligaţi ca limiteze conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) la 2 grame/100 de grame de ulei sau de grăsime din conţinutul acestora şi să eticheteze produsele care conţin AGTN.

Proiectul a fost aprobat cu 92 de voturi favorabile.

”Efectul legii va fi, probabil, scăderea mortalităţii cardiovasculare în România (…) Vorbim de 2500-3000 de vieţi anual”, a spus senatorul USR Adrian Weiner, iniţiatorul proiectului de lege.

În esență, legea acizilor graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman obligă operatorii din sectorul alimentar ca, în produsele alimentare prelucrate, conţinutul de AGTN să nu depăşească 2 grame/ 100 de grame de ulei sau de grăsime din conţinutul acestora.

În produsele „libere de AGTN”, conţinutul de AGTN nu va depăşi 0,5 grame/ 100 de grame de ulei individual sau grăsime individuală din produsul finit, potrivit iniţiativei legislative depuse la Senat.

Potrivit expunerii de motive, printre aceste produse se numără unele dintre cele mai agreate alimente, precum: popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiţii, torturile preambalate, margarinele, produsele preparate termic prin prăjire, supele (inclusiv concentrate la plic), sosurile, cerealele preambalate, napolitanele, chipsurile, uleiurile vegetale solidificate tehnologic şi produsele care se găsesc, în special, pe piaţa din Europa de Est şi de Sud-Est au un conţinut crescut (chiar 40-50%) de AGTN, susţine senatorul USR Adrian Wiener, invocând studii şi rapoarte privitoare la tipurile de alimente din UE, potrivit expunerii de motive.

Potrivit legii, operatorii din sectorul alimentar vor fi obligaţi să eticheteze produsele alimentare care conţin AGTN cu informaţii privind cantităţile de acizi graşi trans-nesaturaţi, exprimate în grame/100 de grame de ulei sau de grăsime individuală din produsul finit.

Nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei, iar produsele alimentare care nu respectă standardele amintite se confiscă de organele de control abilitate şi se distrug pe cheltuiala contravenientului, potrivit sursei indicate.

Implementarea limitării conţinutului de AGTN se va face obligatoriu, pentru toţi operatorii din sectorul alimentar, în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, iar etichetarea produselor alimentarea destinate consumatorului final devine obligatorie pentru operatorii din sectorul alimentar, în termen de 6 luni de la adoptarea legii.

Se exclud din domeniul de aplicare a prezentei legi produsele alimentare care conţin, în mod natural, acizi graşi trans-nesaturaţi în grăsimi animale, potrivit iniţiativei legislative.

“Aportul caloric zilnic >2% provenit din AGTN creşte riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, mai mult decât orice alt macro-nutrient. De asemenea, AGTN cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii şi boală Alzheimer. În 2010 se considera că doar AGTN alimentari sunt responsabili de 50.000 de decese anual în Europa”, potrivit sursei citare.

Societatea Europeană de Cardiologie constată că bolile aparatului cardiovascular sunt responsabile de 4 milioane de decese anual în Europa (47% din mortalitate), argumentează senatorul USR.

Senatul a fost prima cameră sesizată.

186 Vizualizări