Coaliția condusă de Statele Unite va accepta predarea luptătorilor Statului Islamic de la Raqa, a declarat vineri secretarul american al apărării, Jim Mattis, citat de AFP. Cei care se predau vor fi, bineînțeles, interogați, apoi probabil ținuți prizonieri de Forțele Democratice Siriene sprijinite de SUA, a adăugat el.

Șeful Pentagonului a răspuns unor întrebări despre suspendarea negocierilor privind evacuarea civililor din orașul din nordul Siriei. El a apreciat că jihadiștii cei mai fanatici vor lupta până la capăt și vor încerca să împiedice populația civilă să se refugieze. Potrivit coaliției, la Raqa se mai află între 300 și 400 de luptători ai Statului Islamic, care țin ostatici aproximativ 4000 de civili.

Coaliția nu este implicată direct în negocieri, dar oferă consiliere aliaților din Forțele Democratice Siriene (FDS), care au recucerit aproape 90% din Raqa. Statul Islamic mai controlează acum doar enclave din localitate, iar FDS se teme că dacă jihadiștilor li se permite să se retragă, vor relua lupta de pe alte poziții. Din acest motiv, coaliția a bombardat luna trecută un drum și un pod, blocând astfel lângă frontiera cu Irakul un convoi de 11 autobuze, care transportau circa 150-200 de luptători și aproximativ tot atâția civili prezentați drept membri de familie.

152 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here