În total, 143 de foști militari turci vor fi judecați cu începere de luni pentru implicarea lor în confruntările care au avut loc pe un pod din Istanbul în cursul puciului eșuat din iulie 2016, făcând mai multe zeci de morți, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Luni, suspecții, printre care 30 de ofițeri, se vor prezenta în fața instanței la Silivri, în apropiere de Istanbul. Dintre aceștia numai opt se află în libertate.

Ei sunt puși sub acuzare în special pentru crimă și tentativă de răsturnare a parlamentului și guvernului, potrivit actului de acuzare de peste 1.000 de pagini.

Fiecare riscă până la 37 de pedepse cu închisoarea pe viață, a precizat agenția proguvernamentală Anadolu.

Unul din episoadele cele mai marcante ale puciului eșuat de la 15 iulie 2016 s-a jucat atunci când militari puciști au deschis focul asupra civililor pe unul din podurile de peste Bosfor, denumit ulterior „Podul martirilor de la 15 iulie”.

În confruntările care au avut loc acolo și-au pierdut viața șapte puciști și 34 de civili, potrivit actului de acuzare. Printre victime se află Erol Olcok, directorul de campanie al Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan, și fiul acestuia de 16 ani, pe nume Abdullah Tayyip, ca un omagiu adus președintelui turc și succesorului acestuia, Abdullah Gul.

În cursul înmormântării „vechiului său prieten” Erol Olcok și a fiului acestuia, Recep Tayyip Erdogan nu și-a putut reține lacrimile.

Numeroși civili au ocupat podul în noaptea tentativei de lovitură de stat, răspunzând la apelul președintelui Erdogan de a-i opri pe puciști.

În zorii zilei, zeci de soldați care se aflau acolo s-au predat, depunând armele pe pod, semn al eșecului iminent al puciștilor.

Ankara atribuie această tentativă de puci predicatorului Fethullah Gulen, un fost aliat al președintelui Erdogan al cărui inamic personal a devenit cu începere din 2013.

Gulen, instalat în Statele Unite, neagă cu tărie orice implicare în tentativa de răsturnare a guvernului.

După puciul eșuat, autoritățile turce au lansat o ripostă implacabilă împotriva presupușilor simpatizanți ai predicatorului, cu epurări de o amploare fără precedent lansate în special pentru „a curăța” instituțiile.

Din iulie 2016, circa 50.000 de persoane au fost arestate și peste 140.000 concediate sau suspendate.

Într-unul din numeroasele procese vizându-i presupușii puciști, un tribunal turc a condamnat miercuri la închisoare pe viață 40 de persoane găsite vinovate pentru tentativă de asasinare a președintelui Recep Tayyip Erdogan în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here