Caută
Close this search box.

Un marţian printre români

Copil fiind, am descoperit volumul „Războiul lumilor” al lui H. G. Wells. Pământenii se confruntă cu o teribilă ameninţare: invazia unor fiinţe care vin de pe Marte. Mă rog, în cele din urmă binele învinge răul, dar până acolo sunt vreo trei sute de pagini.

Mi-a amintit de „Războiul lumilor”, zilele trecute, un bun amic care a păţit o nenorocire comparabilă: i-a venit un prieten din Franţa. Unii ar zice: ei, unde-i nenorocirea? Vă-nghesuiţi voi în dormitor şi-l culcaţi pe el în sufragerie. Ai putea să-l trimiţi la hotel, dar ai strica imaginea românului ospitalier. Cu siguranţă că ministrul de externe şi cel al turismului nu ţi-ar mulţumi pentru asta.

Prietenul din Franţa, „l’ami”, are acelaşi statut cu acela al unui marţian aterizat în România. Nu v-aţi mai văzut de treizeci de ani. Nu poţi să-i pui o hartă în mână şi să-l dai pe uşă afară. Trebuie să-i arăţi oraşul, să-l inviţi la o gustare (nevastă-ta încearcă nişte scamatorii la bucătărie, cu ultimele rămăşiţe de leafă şi resturile unei găini), să-i faci conversaţie (“A, ui, il e tre joli notrî vil. Il e… ăsta… cum dreacu-i zice… leo petit Paris”).

Du-l în Cişmigiu, dă-l în bărci, arată-i magazinele pe Victoriei, fereşte-l de şmecherii care l-au adulmecat şi-l fugăresc ca o haită de lupi bruneţi cu colţi albi. Fereşte-l şi de maidanezii adevăraţi, în care deodată s-a trezit patriotismul şi vor să-i arate acestui străin venetic a cui este ţara asta.

Pe de altă parte, e o adevărată bătălie cu marţianul. El îşi imaginează că tot ce-i este lui accesibil îţi este şi ţie. Că pe toate porţile pe care le deschid euroii din portmoneul său poţi intra şi tu. Chiar că e un război al lumilor.

Dar „l’ami” este încântat. Se miră puțin când, la invitaţia pe care ţi-o adresează – să intraţi amândoi într-un cazinou, tu scuturi din cap speriat şi fără multă vorbă o rupi la fugă în direcţia muzeului “Grigore Antipa”. „L’ami” dă din umeri şi intră singur la ruletă. În saloanele luxoase întâlneşte marţieni de-ai lui, ba şi venusieni, jupiterieni, saturnieni.

Se simt bine pe această planetă străină. Tu ai ratat contactul cu altă civilizaţie. Ei se descurcă între dânşii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri