Caută
Close this search box.

Vestea așteptată de români: ROBOR a scăzut, miercuri la 1,79%

banca naţională

ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, era miercuri pe piața interbancară la nivelul de 1,79% la trei luni, față de 1,8%, marți și în comparație cu 0,87%, la începutul anului, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Indicele ROBOR la 6 luni a ajuns, luni, la 1,87% pe an, de la 1,89% marți.

Guvernatorul Băncii Naționale a promis, marți, că ROBOR la 3 luni își va reveni în această dimineață.

Colectarea mai bună a impozitelor a dus la scăderea lichidităților din sistemul bancar, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, răspunzând la o întrebare cu privire la evoluția ROBOR.

„Sunt factori autonomi de evoluție ai lichidității în piață. Un exemplu este maniera în care sunt plătite taxele, impozitele și sunt apoi plătite de către populație și agenți economici, iar pe de altă parte sunt plătite salariile pensiile. Taxele, impozitele sunt plătite între 20 și 30 ale lunii. Atunci banii firmelor și populației care există în bănci sunt absorbiți și merg în contul Trezoreriei statului, care se află la Banca Națională a României. Deci nu se plimbă dintr-o bancă în altă bancă comercială, vin la Banca Națională a României. Acest lucru echivalează cu o absorbție de lichiditate. După 5-6 ale lunii următoare lichiditatea este injectată în piață… Ce a intervenit în luna acesta o să vă surprindă: o performanță mai bună în colectarea impozitelor. S-a colectat mai mult decât ne-am fi așteptat. Nu știu dacă dânșii s-au așteptat la acest lucru și atunci din bănci a fost absorbită mai multă lichiditate”, a spus Isărescu.

De asemenea, a afirmat că au existat presiuni pe cursul de schimb, menționând că acestea au venit din partea mișcărilor nerezidenților.

Banca Națională a efectuat, marți, o operațiune repo prin care a injectat în piață lichiditate 9,355 de miliarde de lei, pe șapte zile. Operațiunea anterioară de acest tip efectuată de BNR a avut loc pe 31 august 2015. Atunci, banca centrală a injectat în piață 1,927 miliarde de lei pe șapte zile.

Guvernatorul BNR a declarat că decizia de a injecta lichiditate în piață a fost luată luni, iar efectele vor fi văzute începând de miercuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri