Caută
Close this search box.

Victorie imensă obţinută de România la Strasbourg! Are legătură cu fondurile europene!

În prezența președintelui Curții Europene de Conturi, Klaus Heiner Lehne și a comisarului european pentru Economie și Societate Digitală, Günther Oettinger, a avut loc în această săptămână, în plenul Parlamentului European, dezbaterea pe tema prezentării raportului anual al Curții de Conturi pentru anul 2016.

Euroalesul Daniel Buda a avut o intervenţie salutară în cadrul dezbaterii și a subliniat faptul că atât Curtea de Conturi, cât și celelalte instituții europene, dar mai ales autoritățile naționale din statele membre trebuie să fie preocupate de implementarea unor proceduri unice și simplificate la nivelul Uniunii cu privire la cheltuirea banului public.

„Curtea de Conturi este una dintre cele mai importante instituții la nivel european, îndeplinind rolul de gardian al finanțelor Uniunii Europene. Câteva observații se cuvin însă a fi făcute. Apreciez ca atât Curtea de Conturi cât și celelalte instituții europene, dar mai ales autoritățile naționale din statele membre trebuie să fie preocupate de implementarea unor proceduri unice și simplificate la nivelul Uniunii Europene cu privire la cheltuirea banului public. Definirea erorilor este extrem de importantă. Nu orice eroare trebuie să atragă suspendarea plaților pentru beneficiari după cum prevenirea apariției acestora presupune consolidarea rolului de îndrumare și coordonare a Curții înaintea celui de control. Abordarea unitară a legislației la nivelul Uniunii este absolut necesară astfel încât fie la București, fie la Praga sau la Roma să existe aceeași interpretare asupra unei norme juridice. Este inadmisibil să avem o anumită conduită care să fie incriminată ca abatere în România, dar în același timp să reprezinte un demers corect și legal în alte state. Autorităților de audit si de reglementare de la nivel național trebuie să li se interzică în mod expres adăugarea de condiționalități dincolo de normele europene care generează întotdeauna o birocrație excesivă cu efecte devastatoare pentru toți actorii implicați. Schimbarea procedurilor pe durata derulării procesului de implementare a unui proiect european este un alt factor limitativ pentru beneficiari fondurilor UE. Am convingerea că o bună cooperare între autoritățile europene și cele naționale poate duce la fluidizarea procesului de absorbție a fondurilor europene”, a declarat Daniel Buda.

Replica a fost îmbucurătoare pentru România, mai ales că la noi există o suprareglementare în materie de accesarea fondurilor europene. Klaus Heiner Lehne, președintele Curții de Conturi Europene: „Domnul Buda a solicitat proceduri unice la nivel european… pot să îi confirm că suntem cu toții în asentimentul domniei sale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri