Caută
Close this search box.

VIDEO ”Matilda”, filmul care a scandalizat Rusia, a avut premiera fără incidente

La Sankt Petersburg a avut loc luni seară premiera absolută a filmului „Matilda”, care a generat  controverse  aprinse în Rusia. Cel mai criticat este regizorul, pentru că a îndrăznit să aducă în prim plan un episod din tinerețea ultimului Țar al Rusiei, Nicolae al II-lea. Astăzi va avea loc o nouă premieră, la Moscova.

”Matilda”, un film controversat

Cei doi actori principali din filmul rusesc “Matilda”, despre care conservatorii religioși au spus că reprezintă “o blasfemie”, au refuzat să călătorească în Rusia pentru a asista la premiera peliculei.

Motivul? Ei se tem pentru siguranța lor, a dezvăluit  regizorul acestui lungmetraj, citat de Reuters.

Cel mai aprig duşman al peliculei este fostul procuror al Crimeii, acum deputat în Duma de Stat – Natalia Poklonskaya.

„Rugăciuni colective ale credincioşilor din toată Rusia împotriva filmului, mitinguri, caricaturi, show-uri de striptease în care sunt ironizaţi sfinţii ortodocşi şi cei care cred în Dumnezeu. Acesta este rezultatul pe care îl avem azi în urma proiectului Matilda”, a declarat ea.

Filmul Matilda prezintă povestea de dragoste dintre adolescentul Nikolai Romanov şi Matilda Ksehsinskaya, balerină a Teatrului Mariinsky din Sankt Peterburg.

Alexei Uchitel, regizorul filmului „Matilda”: „Criticii noştri spun că este un film despre relaţia de dragoste dintre ţar şi o balerină. Nu este deloc adevărat. Omul nici nu era încă țar”.

Criticii peliculei spun că aceasta murdărește reputația țarului, care a fost ucis de revoluționarii bolșevici și care este foarte apreciat în Rusia din zilele noastre. Regizorul filmului, Alexei Uchitel, spune că a primit amenințări referitoare la acte de violență fizică și mai multe lanțuri cinematografice au decis să nu proiecteze acest lungmetraj.

Regizorul Alexei Uchitel

Alexei Uchitel a spus că actrița poloneză Michalina Olszanska, interpreta balerinei Matilda Kshesinskaya, și actorul german Lars Eidinger, care îl interpretează pe țarul rus, nu doresc să vină în Rusia pentru a asista pe 23 octombrie la premiera din Sankt Petersburg a peliculei, nici la premiera din Moscova, programată pentru ziua următoare.

“Le este teamă și acesta este motivul pentru care au refuzat. Sunt îngrijorați în primul rând din cauza condițiilor de securitate. Încă încerc să îi fac să se răzgândească”, a declarat regizorul Alexei Uchitel.

Cineastul rus a dezvăluit că actorul Lars Eidinger a primit amenințări și că acesta “se teme de anumite atacuri fizice”.

În lumea artistică şi cinematografică părerile sunt împărţite.

Victor Panov, regizor la Teatrul de Tineret din Arhanghelsk: „Dacă s-a întâmplat în tinereţe când încă nu era ţar? Doar au fost mai multe lupte de culise când la tron putea să vină unchiul sau chiar fratele său. Ei şi?”.

„Dacă în film sunt lucruri care jignesc familia canonizata a ţarului, nu cred că este corect. Nu am văzut filmul, de aceea nu pot să am o părere”, spune și regizorul Nikita Mihalkov.

În luna august s-a încercat incendierea studioului lui Alexei Uchitel din Sankt Peterburg. Conservatorii religioşi au ameninţat cu proteste şi promit că vor bloca accesul în cinematografele care găzduiesc vizionarea filmului.

Toate lanţurile cinematografice din Rusia au acceptat să difuzeze filmul ”Matilda” deși campania de promovare a lipsit cu desăvârșire.

Cei care au vizionat deja filmul nu au ce-i reproşa regizorului Alexei Uchitel. Nici pe departe pelicula nu impietează memoria ţarului, mai ales că, după încoronare, Nicolae al II-lea s-a dovedit a fi un bun familist.

Filmul “Matilda” a evidențiat fractura tot mai profundă din Rusia dintre conservatorii care sprijină Biserica, o instituție a cărei influență a crescut tot mai mult în timpul mandatelor președintelui Vladimir Putin, și liberali, care consideră că libertatea de exprimare este amenințată în această țară.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri