Caută
Close this search box.

Vineri, 13 octombrie, începe festivalul „Les Films de Cannes à Bucarest!”

La șapte ani de la prima ediție, Les Films de Cannes à Bucarest propune spectatorilor o Gală de Deschidere propriu-zisă, prilejuită de aniversarea a zece ani de la Palme d’Or-ul primit la Cannes de filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, vineri, 13 octombrie de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului (Str. Monetariei, nr. 3)

La Gală vor participa actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, regizorul Cristian Mungiu, alături de alți membri ai  echipei filmului și va fi urmată, de la ora 20:30, de proiecția filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, remasterizat cu ocazia aniversării.

Pe toată durata festivalului, o serie de filme românești vor fi prezentate la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul secțiunii În avanpremieră, fragmente din aceste filme putând fi urmărite deja online în spotul de prezentare al secțiunii.

Secțiunea propune câte un spectacol de film românesc în fiecare seară de festival, prezentând în avanpremieră cele mai recente filme românești premiate în festivaluri: Soldații și Pororoca (premii la San Sebastian), Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (premii la Sarajevo), Antonio și Catarina (Locarno) sau Scurtcircuit (Shanghai). La proiecţii vor fi prezenţi membrii echipelor filmelor.

Filmul lui Constantin Popescu, Pororoca, favoritul criticilor la festivalul de la San Sebastian, a fost recompensat  cu Premiul pentru cel mai bun actor acordat lui Bogdan Dumitrache

Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor este primul lungmetraj realizat de actorul Emanuel Pârvu. Filmul a primit Premiul pentru regie și Premiul pentru cel mai bun actor (Șerban Pavlu) la Festivalul Internațional de la Sarajevo. Tot film de debut în lungmetraj este și Marița, semnat de regizorul Cristi Iftime, prezent la Cannes ediţia din 2012 cu scurtmetrajul Tabăra din Răzoare. Pentru Marița, Iftime a câștigat premiului criticii FEDEORA la Festivalul de la Karlovy Vary în 2017. Filmul îi are ca protagoniști pe actorii Adrian Titieni, Alex Potocean dar şi mașina Dacia 1300, fiind un road-movie autentic.

Scurtcircuit, în regia lui Cătălin Saizescu,  prezentat în premieră mondială în competiția festivalului de film de la Shanghai și recunoscut la festivalul din China pentru realizare artistică deosebită, prezintă o poveste inspirată de drama petrecută în 2010 la maternitatea Giulești.

Românca Cristina Haneș semnează regia producției portugheze Antonio și Catarina, proiectată în premieră la prestigiosul festival de la Locarno, unde a primit Marele premiu Pardino d’Oro. Filmul aduce în prim-plan relația dintre un bărbat vârstnic suferind de  claustrofobie și o tânără care îl ajută să depaşească depresia.

În programul manifesatării se regăsește și  – Soldații. Poveste din Ferentari, producție premiată la San Sebastian cu Mențiunea Specială a Juriului Premios Sebastiane, secțiune dedicată filmelor LGBTI . Este debutul în lungmetraj al regizoarei și actriței de origine sârbă Ivana Mladenovic (Când se stinge lumina, Inimi Cicatrizate) – debut care îl are protagonist pe Adrian Schiop în dublă calitate, de actor și scriitor al romanului care stă la baza ecranizării.

Secțiunea se va deschide cu o proiecția unui film work-in-progres intitulat În pronunțare, debutul Mihaelei Popescu, care îi are ca protagoniști pe Cuzin Toma și Dorotheea Petre, actriţă premiată la Cannes în 2006, pentru rolul Evei din filmul Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii.

Regizoarea de origine română Alexandra Bălteanu a studiat în Germania iar Vânătoare este proiectul ei de absolvire, pelicula fiind deja proiectată în circuitul festivalurilor San Sebastian (2016) şi Saarbrücken, la acesta din urmă, tânăra regizoare  a primit Premiul pentru regie.

Tot la Cinema Muzeul Țăranului este programat și cel de-al șaptelea film regizat de Dan Chișu, Aniversarea,  ultimul film în care a jucat regretatul actor Mircea Albulescu.

Un alt debut  este Un pas în urma serafimilor, în regia lui Daniel Sandu, film bazat pe experiența regizorului dobândită ca elev la un seminar teologic. În distribuție îi regăsim pe Vlad Ivanov alături de  tinerii actori Ștefan Iancu şi Ilie Dumitrescu Jr.

La sesiunea de scurtmetraje, în care, alături de Chers Amis, în regia lui Valeriu Andriuță (short film corner la Cannes) și Haine negre de Octav Chelaru (în competiție la Locarno), va fi proiectată o serie de patru filme  finanțate de către partenerul Les Films de Cannes à Bucarest, BRD, în cadrul unei competiții lansate la ediția precedentă a festivalului.

Săptămâna de film românesc din cadrul festivalului se încheie cu o proiecție specială dedicată câștigătorului Premiului Un Certain Regard din 2005, Moartea domnului Lăzărescu, în prezența echipei, proiecție prilejuită de relansarea filmului pe DVD.

Les Films de Cannes à Bucarest continuă demersul inițiat în ediții anterioare de a sprijini o serie de proiecte ale unor asociații non-guvernamentale din România, prin proiecții speciale ale căror încasări vor fi donate acestora.

Încasările de la proiecția aniversară a filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile vor fi donate Asociației Ovidiu Ro, care militează pentru școlarizarea copiilor de la cele mai fragede vârste, cele de la proiecția filmului Vânătoare vor fi direcționate către Asociația pentru drepturile animalelor Dog Rescue, cele de la Moartea domnului Lăzărescu vor merge către Asociația Dăruiește viață, pentru proiectul primei clinici integrate de oncologie și radioterapie de la Spitalul de Copii Marie Curie, iar duminică 22 octombrie va avea loc o proiecție specială cu Amintiri din Epoca de Aur, partea 1, ale cărei încasări vor merge la asociația ActivRandom pentru susținerea persoanelor cu statut de refugiat.

Organizatorii adresează un îndemn spectatorilor care doresc să susţină una din aceste cauze şi îi invită să facă acest lucru prin prezența la proiecții și prin donații suplimentare care pot fi făcute direct în conturile acestor asociații, prin intermediul unor formulare specifice puse la dispoziție la proiecții.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe filmedefestival.ro iar biletele sunt disponibile în rețeaua Eventbook.

Spot-ul oficial al secțiunii În Avanpremieră: http://bit.ly/InAvanpremiera

Spot-ul oficial al ediției: http://bit.ly/LFDC_2017

Detalii: www.filmedefestival.ro.

Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

Pentru informații suplimentare, : contact@filmedefestival.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri