Caută
Close this search box.

Ecouri finale la “Ecofest,” ediţia de la Suceava, octombrie 2017

Duminică, 20 octombrie s-a încheiat la Suceava , cea de a saptea editie a Festivalului Internaţional de Film Ecologist Eco Fest – ”Pentru sănătatea Pământului”.

Am afirmat că Ecofest, titulatura completă este Festivalul Internaţional de Film Ecologist Eco Fest – ”Pentru sănătatea Pământului” s-a născut din ideea de a sprijini educaţia ecologistă a generaţiilor de mâine şi  s-a dezvoltat în timp, dând naştere unui nou proiect  „Eco Fest Tour”, eveniment artistic şi educaţional itinerant.

Ecofest Tour   propunea, printr-o inspirată formulare jurnalistică, constituirea şi consolidarea unei Zone Libere de Indiferenţă faţă de cultură, în egală măsură și față de probleme majore de mediu cu care se confruntă civilizaţia contemporană.

“Considerăm, spuneau organizatorii, jurnalista Lavinia Şandru este Directorul Ecofest, că evenimentele socio-culturale pe care le dezvoltăm în mai multe județe din țară, prin Ecofest Tour, vor conecta comunitățile locale la evenimente de anvergură națională și internațională, contribuind astfel la o educație non-formală care, la nivelul Capitalei, este pe un trend crescător, cu rezultate notabile”.

Până să cunoaştem la faţa locului gazdele, ştiam din declaraţii de presă că, primarul Sucevei „oraşului verde” Ion Lungu și-a propus ca, până în ianuarie 2019, în municipiu  să fie implementate 8 soluții inteligente în privința reabilitării clădirilor, producerea energiei din surse regenerabile, recuperarea și refolosirea energiei, sisteme inteligente de iluminat public, colectarea selectivă a deșeurilor și transformarea lor în energie termică, managementul inteligent al traficului rutier și soluții pentru alimentarea vehiculelor cu carburanți alternativi, precum și o mobilitate urbană sustenabilă.

 „Vom face o ofensivă de promovare a orașului în perioda următoare pe două teme. În primul rând, Suceava-green city, unde discutăm de autovehicule electrice, biciclete electrice, iluminat public cu led, energie termică cu biomasă și transport public electric.  Vom încerca să promovăm și Suceava-destinație europeană de excelență”, a spus Ion Lungu.El a mai anunțat că municipiul va participa cu aceste două proiecte, Suceava-oraș verde și Suceva-destinație europeană de excelență, la o gală de excelență a Asociației Municipiilor din România .

”Din respect pentru aceste eforturi și ca să încurajăm locuitorii în implicarea și susținerea administrației locale pentru schimbarea mentalităților în beneficiul mediului, atât de generos cu Bucovina, am ales municipiul Suceava să ne fie gazdă pentru ”Festivalul Internațional de Film Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului”. Nu puteam face o alegere mai bună, alături de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Județean Suceava” se precizează în programul manifestării.

Gheorghe Flutur ales președinte al Consiliului Județean Suceava este de profesie inginer silvic. De ani de zile îşi ţine, cu îndârjirea demnă de cauza  nobilă pe care o serveşte, promisiunile făcute şi găseşte mereu noi  şi ingenioase soluţii pentru a impulsiona localnicii să refacă fondul forestier, să cucerească noi pieţe cu produsele culinare bucovinene . Iniţiativa pe care a avut-o de a colabora cu reţeaua de supermarket-uri Carrefour este un astfel de exemplu, de succes în business pentru zona Suceava. Brandurile locale au devenit astfel cunoscute şi apreciate în comunitatea europeană.Oraşul Suceava a reuşit performaţa de a fi inclus în grupul oraselor verzi şi fondurile europene atrase pentru programe de mediu au fost cheltuite de autorităţi cu mare chibzuinţă. Rezultatele se văd cu ochiul liber şi se măsoară în cifre edificatoare.

Suceava între 23-29 octombrie 2017  am fost invitaţi să participăm la un festival de film. Aşa că este momentul să discutăm despre  filmele din festival,  – selecţioner Marin Vladimir- alese cu atenţie dintr-o amplă listă, numărând nu mai puţin de 100 de producţii de gen, filme de lung, mediu sau scurt-metraj, documentare sau de animație, producţii românești sau străine, având, repet, drept tematică protecția mediului înconjurator sau ecologia sub diversele ei aspecte. Pentru că, obiectivul esențial al festivalului este  “promovarea și dezvoltarea în rândul populației, îndeosebi a tinerei generații, a unei conștiințe și atitudini active, militante  și creative pentru protecția și salvgardarea naturii și a mediului înconjurător “.

Filme documentare și de animație, două workshopuri de dezvoltare personală și multe proiecte personale de creație, cu tematică ecologistă,iată programul unei singure zile la Eco Fest. După vizionarea filmului, urmează dezbaterile, sub coordonarea lui Sorin Stanciu, prezent şi implicat activ în dificilul dialog cu tânăra generaţie, încă de la prima ediție a Festivalului. Elevii suceveni şi-au înscris în cadrul secțiunii ”Zona Liberă de Indiferență”, proiectele personale cu tematică ecologistă.Şi le-au susţinut, cu aplomb în faţa publicului, argumentând, pledând, dovedind că se pot implica activ,  tinereţea fiind un aliat… de viitor. Ei au participat la  workshop-ul susținut la Muzeul Bucovinei din Suceava de către producătorul general New Education și director la Școala de Televiziune Junior, Bogdan Ionescu.  ”Revoluția digitală”, a fost dezbaterea pe tema transformării industriei cinematografice dintr-o industrie poluantă și periculoasă, într-o industrie verde și, de ce nu, prietenoasă.

Deci, care a fost decizia juriului internaţional  …

Mențiune specială a juriului internațional ECO FEST 2017 a primit filmul inspirat dintr-o poveste reală ”Plastic China” (”China de plastic”) .Pe larg, timp de  80 minute, Jiu-Liang Wang care este regizor şi scenarist prezintă  povestea unei familii care lucrează într-o unitate de sortare a deșeurilor de plastic, venite în China din Asia, Europa dar şi din Statele Unite ale Americii. Ascunşi în printre munţii de resturi membrii familiei spală, curăță și reciclează gunoiul de plastic şi  în acest spaţiu fetid , ca un decor de film horror, îşi  cresc copii şi îi îndeamnă să muncească alături de ei, într-un efort comun de a aduna bani pentru plata taxelor şcolare. Şcoala apare ca singurul miracol posibil pentru că datorită ei, la un moment dat, vor putea evada din infernul în care trăiesc. Amar şi zguduitor subiect, un film care pune întrebări, care emoţionează profund privitorul.L-aş dori inclus în grila de program şi difuzat măcar pe unul din numeroasele noastre posturi de televiziune.

Premiul juriului pentru cea mai bună imagine, a revenit filmului de  38 minute, ”A Fragile World” (”O lume fragilă”) pe care îl pot clasifica la categoria  film de autor, atâta timp cât regizorul estonian Ants Tammik semnează scenariul, imaginea dar şi montajul.O remarcă referitoare la majoritatea documentarelor înscrise în concurs sau propuse spre vizionare la secţiunea Panorama. Regizorii filmelor sunt şi scenarişti şi autori ai imaginii şi producători. Deci, filmul de autor este propunerea, de succes  a acestei ediţii a Ecofest. ”A Fragile World” (”O lume fragilă”) şi natura din Estonia, cu peisajele ei mlăștinoase, un adevărat tărîm al apelor care se luptă cu pământul, imagini adunate parcă din paginile unui album, au fost valorificate cu  talent de regizorul care s-a ambiţionat să pună în prim plan-ul documentarului adevăruri care nu sunt întotdeauna pe placul autorităţilor.

Regizorul şi scenaristul Orhan Tekeoglu (Turcia) a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu.Este vorba despre filmul ”Extraordinary People” (Oameni extraordinari),peliculă care se mândreşte cu un palmares bogat,nu mai puţin de nouă  premii și nominalizări la festivaluri internaționale de film documentar.Aşa cum arată titlul, personajele principale sunt oameni deosebiţi care decis să trăiască în condiţii extreme, la propriu în vârf de munte.O comunitate restrânsă care a căutat şi a găsit permanent soluţii  ca să supravieţuiască departe de civilizaţia aducătoare de confort.Remarc cursivitatea naraţiunii, imaginile de o frumuseţe de basm şi  tonul destins al poveştii.

Premiul Ecofest pentru cea mai bună regie a fost acordat israelianului  Avi Belkin (care semnează scenariul dar şi imaginea, aceasta din urmă împreună cu Avi Levin) pentru filmul ”Winding” (”Meandre”), realizat în anul 2015. “Meandre” deapănă istoria râului  Yarkon dintr-o perspectivă compexă, explorând interacțiunea dintre politica dusă de reprezentanţii de frunte ai societății și natură. Imagini de arhivă completează cu argumente  greu de contrazis pledoaria pentru protecţia mediului în acest  film foarte bine realizat care poartă semnătura  unui profesionist în domeniu, Avi Belkin.

Şi la această ediţie a Ecofest au fost două jurii, juriul profesioniştilor şi cel al copiilor.

Marele premiu al Juriului Copiilor Ecofest a fost acordat, filmului documentar ”Ceux Qui Sement”, în traducere ”Semănătorii”. Pentru realizarea peliculei timp de un an de zile, 40 de tineri agronomi,  au călătorit pe patru continente în încercarea de a decoperi tainele agriculturii familiale… contemporane. Regizorul Pierre Fromentin, un tînăr francez din Nantes care lucrează la Berlin, a fost prezent la Suceava pe toată durata Festivalului și a împărtășit publicului  din experienţa sa în lumea celei de-a şaptea arte, a efectelor vizuale, în care este specializat, și a vorbit despre pasiunea sa pentru  filmul documentar.

În premieră la această ediţie a fost acordat un premiu din partea unei emisiuni de televiziune. Astfel, Premiul Duminicall, denumire preluată de la emisiunea realizată la Realitatea TV de către jurnalista  director al Eco Fest, Lavinia Șandru, a fost acordat documentarului românesc ”Operațiunea Zimbrul”, regia  Dan Curean, realizator la TVR Cluj. Un amplu reportaj de televiziune despre zimbru,  cel mai mare animal al faunei sălbatice din Europa, specie dispărută în secolul 19. Filmul prezintă situaţia actuală a zimbrului din România, formula aleasă  a fost sub forma unui “road-movie” al cunoscutului om de televiziune Dan Păvăloiu. La ediţia trecută a Ecofest  aceiaşi echipă a TVR Cluj a prezentat un documentar despre “peştele din poveşti”, despre lostriţă.

Voi nota câteva cuvinte despre   Frontiera Invizibilă, (scenariul Nico Muzi alături de compatriotul nostru  Mihai Stoica care este şi producător executiv), regia si imaginea Nicolas Richart  documentar despre comunitățile “prinse” în mijlocul unui război crunt dus de producătorii de ulei de palmier care, pentru a obţine exclusivitatea în producerea combustibilului “verde”, au strămutat fermieri si băștinași, au distrus fără milă habitate naturale. Columbia este pe punctul de a semna un tratat de pace menit să pună capăt unui conflict armat ce durează de 60 de ani. Un război care a dislocat mai mulți oameni decât întreaga populație a Danemarcei. Între timp însă, guvernul intenționează să continuie politica de plantare a palmierilor pentru a -şi păstra locul de principal furnizor  “biodiesel”. Un melanj între documentar de mediu și studiu de analiză socială, prin mărturiile victimelor, filmul de 28 de minute Frontiera invizibilă pune în dezbatere situaţiile care au , în final rezultate dezastruoase pentru mediu dar şi pentru oameni. În spatele politicilor privind biocarburanții stau,, nu de puţine ori, cumplite dar neştiute drame umane.

Gala finală a încheiat  un eveniment complex care a numărat în  echipa de susţinători ai educaţiei pentru o Planetă albastră, o planetă curată şi pe unul dintre cei mai mari caricaturişti ai României Mihai Pânzaru PIM, care  a expus  o parte dintre lucrarile sale cu un caracter militant ecologist. De asemenea, spre încântarea participanţilor,  pe tot parcursul festivalului, maestrul PIM a facut portrete “la minut”  participanţilor.Alături, de PIM, Mariana Pachis, grafician şi sand artist talentat a acompaniat cu desene pe nisip, momentele importante ale manifestării,inclusiv concertul formaţiei Proconsul.

Atitudine proactivă față de mediu, prin educație nonformală, cu ajutorul artelor și al comunicării.  Este sloganul evenimentului complex care a avut loc la Suceava, în acest final de octombrie.

Echipa entuziastă, profesionişti care au făcut şi fac performanţă. Cu toţii  ne-au vândut timp de foarte buna calitate, după cum ne-a promis, prin replica spusă la Gala de deschidere, de la Teatrul municipal „Matei Vişniec” , actriţa Lavinia Şandru care a jucat rolul principal în piesa de teatru TimeAholics.

Actriţă, jurnalistă şi directorul Ecofilm, Lavinia Şandru, o tânără femeie de carieră, inimoasă, energică şi foarte talentată. Lavinia Şandru este un cetăţean responsabil care  dovedeşte că implicarea, cu tenacitate şi încăpăţânare  în susţinerea ecologiei dă roade…bio de cea mai bună calitate.

Aş dori să închei  scurta prezentare a ceea ce a însemnat Evenimentul Ecofest, ediţia din acest octombrie 2017, la Suceava în splendida Bucovină, transcriind mesajul lor, al organizatorilor:

„Indiferența e un pământ sterp. Nicio sămânță nu dă rod. Usucă speranțe și omoară idealuri.
Indiferența e ca un suflet ros de răutate. Nu poate duce nimic mai departe. Niciun fir de iubire.
Indiferența doare nu numai pe cel care o poartă. Chinuie tot ce e în jur. Nu e doar hidoasă, e și contagioasă.Fiecare copil participant la activitățile noastre reprezintă un mugur răsărit din pustiu. Fiecare părinte mândru de copilul său e un copac menit să-i facă umbră când e arșiță și să-i păstreze umezeala când e secetă.
Haideți să creștem împreună!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri