Caută
Close this search box.

Nori negri în privinţa directivei lucrătorilor detaşaţi: „Comisia Europeană trebuie să intervină cu măsuri clare!“

Comisia pentru ocuparea forţei de muncă a Parlamentului European va începe curând negocierile cu guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene în legătură cu modificarea directivei privind muncitorii detaşaţi.

Plenul reunit recent la Strasbourg nu a avut obiecţii la decizia Comisiei de a începe discuţiile cu Consiliul Uniunii Europene, astfel că acestea pot începe imediat. La rândul său, Consiliul a adoptat luni mandatul de negociere. „Acum că şi Consiliul este pregătit să se alăture Parlamentului European la masa negocierilor, suntem nerăbdători să finalizăm directiva privind lucrătorii detaşaţi, actualizată şi adaptată obiectivelor. Lucrurile se mişcă în direcţia bună, dar problemele pot apărea în detalii. Vom acorda o mai mare atenţie problemei transportului rutier, pentru a fi siguri că reforma va asigura echilibrul între libertatea de a oferi servicii şi o mai bună protecţie a lucrătorilor”, au declarat raportoarele Elisabeth Morin-Chartier (Franţa) şi Agnes Jongerius (Olanda).

Pe de altă parte, euroalesul Daniel Buda avertizează că textul avut în vedere pentru modificarea directivei care datează din 1996 şi cuprinde regulile minime pentru muncitorii trimişi să lucreze în alte ţări, precum plata, perioadele de lucru, concediile şi condiţiile de angajare, nu va fi favorabil României. Ţările care au detaşat cei mai mulţi lucrători în Uniunea Europeană sunt Polonia, Germania, Franţa şi Slovenia, iar cele care au primit cei mai mulţi muncitori sunt Germania, Franţa şi Belgia. „Restricționarea utilizării muncii lucrătorilor detașați adâncește prăpastia dintre Europa de Est și Vest! Comisia Europeană trebuie să intervină cu măsuri clare care să protejeze muncitorii europeni, indiferent de statele de proveniență, și să le ofere acestora un tratament egal, conform Tratatelor UE! Sub impulsul președintelui Franței, Emmanuel Macron, reglementările privind restricționarea utilizării muncii lucrătorilor detașați sunt pe punctul de a ajunge la forma finală, o formă deloc favorabilă pentru economia statelor membre est-europene. Propunerea de revizuirea a Directivei 96/71/CE, din 16 decembrie 1996, privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii vizează cu precădere firmele est-europene care angajează muncitori în țările de origine și care îi detașează la lucru în alte state membre. Aceste firme ar putea fi obligate să le plătească acestor lucrători salarii la nivelul țărilor-gazdă. Varianta de compromis aprobată la Luxemburg în urmă cu câteva zile urmărește să protejeze mai bine lucrătorii din statele membre mai puțin dezvoltate, remunerarea acestora fiind la același nivel cu salariile din statul-gazdă. Cu toate acestea, restricționarea detașării lucrătorilor, ar conduce în timp la eliminarea IMM-urilor din statele est-europene, implicit a celor românești de pe piețele vest-europene. Efectul la nivel macro va fi unul extrem de nociv pentru economiile statelor europene, firmele mici și mijlocii românești fiind scoase de pe piețele vest-europene într-un ritm alert. Concret, forma actuală a revizuirii acestei directive va bloca accesul IMM-urilor pe piețele vest-europene și va genera pierderea locurilor de muncă ale lucrătorilor detașați. Voi adresa Comisiei o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, prin care voi solicita să îmi transmită modalitățile prin care IMM-urile din statele est-europene vor fi protejate de o eventuală blocare pe piețele vest-europene și totodată voi solicita punctul de vedere referitor la oportunitatea revizuirii acestei directive pentru statele est-europene“, a declarat Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri