Caută
Close this search box.

Crucea Roșie olandeză își cere scuze că nu a reușit să-i ajute pe evrei în timpul ocupației naziste

Crucea Roșie olandeză a prezentat miercuri „scuzele sale profunde” pentru că nu a făcut suficient pentru a ajuta victimele evreiești persecutate de naziști în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, după publicarea unui raport care o critică sever pentru inacțiunea ei, relatează AFP.

„Anii războiului au fost fără îndoială o pată neagră în cei 150 de ani ai istoriei noastre „, a declarat președintele Crucii Roșii, Inge Brakman, regretând „lipsa de curaj” din partea organizației umanitare în cursul ocupației Olandei de către naziști.

„Am prezentat scuzele noastre profunde victimelor și rudelor lor”, a spus el, subliniind că organizația recunoaște „erorile făcute în timpul și după război”.

Într-un studiu comandat de Crucea Roșie olandeză, Institutul de studiere a războiului, Holocaustului și Genocidului din Olanda (NIOD), cu sediul la Amsterdam, a denunțat „deficiențe grave în ajutarea evreilor persecutați în Olanda”.

„Prizonierii politici olandezi (deținuți) în lagărele din afara Olandei au fost de asemenea lipsiți de ajutor în majoritate din partea Crucii Roșii”, potrivit raportului.

Studiul a fost prezentat într-o carte a istoricului NIOD, Regina Grueter, lansată miercuri la Amsterdam după patru ani de cercetare.

Responsabili ai organizației „au făcut lucrurile prea ușor pentru ocupanți”, a deplâns actualul director al Crucii Roșii olandeze Gijs de Vries.

„Ei nu au vorbit niciodată despre persecuția evreilor și au urmat ascultător instrucțiunile ocupanților”, a adăugat el.

Organizația instituie acum un nou comitet de etică pentru a se asigura că acționează în conformitate cu principiile sale și pentru a „învăța din trecut”, a adăugat acesta.

Din cei 140.000 de evrei care trăiau în Olanda la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, au supraviețuit doar aproximativ 30.000. Un total de 107.000 de evrei au fost internați în lagărul din Westerbork, în nord-estul Olandei, înainte de a fi transferați în lagăre de concentrare naziste în alte țări.

Victima cea mai celebră a fost fără îndoială Anne Frank, care și-a scris jurnalul ascunzându-se într-o casă din Amsterdam, înainte de a fi deportată în lagărul Bergen-Belsen în 1944, unde a murit de tifos în martie 1945, înainte de eliberarea lagărului.

Un răspuns

  1. Am nevoie de ajutor. Fbk contact karlos Dragoi am rămas pe străzi in olanda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri