Caută
Close this search box.

Iohannis critică dur Guvernul: Dar pentru oameni ce iese de aici? Nimic nu se vede în buzunarul românului

Președintele Klaus Iohannis a criticat aspru măsurile fiscale anunțate de Guvern, dar și modul în care se intenționează schimbarea legilor justiției, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Cotroceni.

„România traversează o perioadă de creștere economică record în UE. În sine e o veste bună, dar această creștere are vulnerabilități care trebuie cunoscute.

Se bazează preponderent pe consum și nu este văzută în general ca o creștere de durată. Lipsește o parte esențială. Lipsa investițiilor este un semnal foarte îngrijorător. Au scăzut și în economia privată. Cele străine au scăzut cu 20%.

Au scăzut nepermis de mult investițiile publice, cu peste 20% și nici anul trecut nu au fost chiar grozave.

Guvernul se comportă ca un om care câștigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult la bănci și lasă datoria pe seama copiilor și nepoților. Este un comportament contraproductiv.

Cadrul fiscal bugetar: există multiple avertismente, există discuții în spațiul public, există acțiuni ale sindicatelor.
Reacție de la Comisia Europeană: am pierdut predictibilitate și sustenabilitate. Singurul lucru care se mai poate prezice este că nu va fi bine.

Guvernul a anunțart un pachet de măsuri fiscale. Se pare că zilele acestea va intra în discuție și din acest motiv fac declarația de astăzi. Acest pachet, după părerea mea, nu este revoluție fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală.

Mutarea contribuțiilor și scăderea impozitului pe venit: la prima vedere arată bine, dar analiza arată că mai degrabă complică problemele.

Coaliția spune că transferă contribuțiile la angajat, dar vine cu noua taxă de solidaritate de 2.25% care române la angajator. Deci transferăm parțial.

Dar pentru oameni ce iese de aici? Nimic nu se schimbă în buzunarul românului.

Am făcut un calcul pornind de la datele prezentate public, pornind de la salariul mediu brut pe economie, circa 3.300 de lei, 2.335 net.

Aplicăm măsurile propuse de coaliție și implementate de Guvern. Dacă angajatorul este de bună credință și nu vrea să scadă salariul. La un cost de 4.086 de lei, salariatul câștigă în plus fix 3 lei. Este caraghios.

Promisiunea PSD ALDE că prin transferarea CAS și scăderea impozitului pe venit crește salariul este falsă. Crește cu 0,1% pentru salariul mediu.

Dacă politica PSD-ALDE are ca argument creșterea salariilor, ele de ce nu cresc?

Sunt îngrijorări că unele salarii vor scădea. Și atunci cui folosește această revoluție fiscală? Românilor sigur nu.

Solicit coaliției să renunțe la aceste măsuri. Recomand prudență, pentru că nimeni nu-și dorește o politică de azi pe mâine. Avem nevoie de o politică sustenabilă, care să rezolve problemele pentru viitor.

Avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să judece la rece, să nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist.

Răspunzând la o întrebare din partea jurnaliștilor, Iohannis a spus că a vorbit cu șeful Guvernului despre măsurile fiscale propuse și că „fiecare a rămas la părerea lui” în urma acestor discuții.

Întrebat în legătură cu declarațiile venite din partea Guvernului, că mutarea contribuțiilor va duce la creșterea pensiilor pentru actualii angajați, Iohannis a răspuns: „După evaluarea mea, aceste calcule sunt cârpeli””.

Declarațiile președintelui vin în condițiile în care CNSLR Frăţia, una dintre cele mai mari confederații sindicale din țară, a anunţat că începe demersurile pentru declanşarea grevei generale.

sursa: digi24

2 răspunsuri

  1. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat din nou că prezumţia de nevinovăţie nu are cum să funcţioneze în politică. După părerea sa, un politician acuzat nu are ce căuta în fruntea statului …”___––____
    E idiot chiar si la acest capitol: prezumtia de nevinovatie trebuie sa functioneze pentru oricine, insa politicienii (si alti mari bugetari), trebuie sa-si DEA demisa cand sunt acuzati concret si -daca nu sunt gasiti vinovati – isi pot relua functia inclusiv cu despagubirile salariale. Prin acest mod -prezentat de el- de simpla acuzatie, chiar iohanis ar fi trebuit -de mult- sa-si dea demisia, el a fost acuzat de cateva lucruri serioase, insa problema a fost stinsa(prin „imunitate prezidentiala”-mai bine zis santaj si troc politic) inainte de a fi evaluata, mai mult el a fost dovedit vinovat de falsificari si sperjur, pentru a obtine foloase necuvenite…Deci el este primul care ar trebui sa demisioneze, insa cum am zis la ultima postare, „altii” sunt vinovati si „aia” trebuie sa demisioneze, nu el…Apoi zice ca i-a atentionat pe guvernanti sa „termine cu topaiala fiscala si nu au facut-o”, asta stim si vedem si noi, el trebuie sa aiba un plan B pentru atare situatie, iar acest plan(bazat pe multe si repetate motive) ar trebui sa desfinteze parlamentul si sa organizeze alegeri pentru max. 300 locuri, cum cere legea(ideal si efectiv, max. o suta) si sa termine si acest guvern, in totalitate nu numai pe pm-u…Va face SRS asa ceva…Aproape ca sunt sigur ca NU, tocmai pentru ca el este parte a banditilor, cea ce trancaneste este doar sa arunce mai mult fum in ochii populatiei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri