Caută
Close this search box.

Anchetă oficială privid acuzații de crime de război în Afganistan

Procurorul-șef al Tribunalului Penal Internațional (TPI), Fatou Bensouda, a declarat vineri că va cere aprobarea pentru a deschide o anchetă oficială cu privire la acuzațiile de crime de război în Afganistan, relatează Reuters.

Fatou Bensouda

Fatou Bensouda a precizat, într-un comunicat, că este ‘justificat să se creadă’ că au fost comise crime de război și crime împotriva umanității în Afganistan.

Procurorul nu a specificat părțile care vor fi investigate, arată Agerpres.

Anul trecut, Bensouda afirma că există motive preliminare pentru a crede că forțele americane au comis crime de război în Afganistan și în centrele de detenție secrete ale Agenției Centrale de Informații (CIA) în 2003 și 2004.

Procurorul se va concentra pe acuzații privind fapte care ar fi fost comise după 1 mai 2003 pe teritoriul Afganistanului și crime de război legate de situația din Afganistan despre care se presupune că au fost comise încă de la 1 iulie 2002 pe teritoriul altor state.

Dacă cererea este aprobată de judecătorii instanței, biroul procurorului ‘va investiga, în cadrul mandatului său și cu mijloacele sale, într-un mod independent, imparțial și obiectiv, infracțiunile, conform jurisdicției tribunalului, comise de orice parte a conflictului armat’ din Afganistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri