Caută
Close this search box.

Care va fi soarta tichetelor de masă după 1 ianuarie

Trecerea la impozitarea cifrei de afaceri în loc de cea a profiturilor, la firmele cu venituri sub un milion de euro, pune sub semnul întrebării viitorul tichetelor de masă, considerate cheltuieli sociale ale angajatorului, acum deductibile fiscal.

Numărul persoanelor care vor beneficia după data de 1 ianuarie 2018 de tichete de masă ar putea scădea substanțial în urma modificării sistemului de impozitare a firmelor cu cifra de afaceri sub un milion de euro.

În prezent marea parte a acestor firme – respectiv cele cu cifra de afaceri cuprinsă între 500.000 de euro și un milion de euro, precum și o parte a celor care au cifră de afaceri sub 500.000 de euro – plătesc impozit statului raportat la profitul lor.

Impozitul este la rândul lui calculat prin scăderea din profitul brut a cheltuielilor deductibile în rândul cărora acum se găsesc cheltuielile așa-zis sociale. Statul le recunoaște în proporție de 5% din fondul de salarii.

Toate aceste facilități acordate salariaților vor putea fi acordate și după 1 ianuarie, însă, deoarece dispare noțiunea de impozitare a profitului (la firmele cu venituri sub un milion de euro) dispare și cea de deductibiltate a acestor cheltuieli.

Mai precis deoarece vor plăti impozit în funcție de veniturile firmei și nu în funcție de profitul acesteia angajatorii nu vor mai fi motivați fiscal să acorde tichetele de masă care se scădeau din profitul impozabil.

„Nu se pune problema deductibilității când e vorba de impozitul pe venit și nu pe profit, deci nu există cheltuieli deductibile, niciun fel. Acestea (tichetele – n.red.) vor fi acordate dar nu va exista nici un avantaj fiscal în urma acordării lor. Angajatorul le-ar putea acorda ca să păstreze salariații cu el, nu mai avea motivare fiscală, cu excepția faptului că tichetele de masă nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale și a impozitului pe venitul din salarii. Aici va intra (situația se va aplica la – n.red.) absolut orice cheltuială deductibilă. Angajatorii vor acționa diferit, nu va exista o singură modalitate de reacție. Nu cred că obligatoriu se va micșora numărul celor care primesc bonuri, mai ales că acest drept este trecut în contractele de muncă. Dacă se schimbă și se renegociază contractele din cauza introducerii contribuțiilor sociale, s-ar putea să apară situuații în care să se rediscute problema aceasta, căci se va renegocia tot contractul”, spune consultantul fiscal, Dan Schwartz, citat de digi24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri