Caută
Close this search box.

Unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, arestat alături de alți zece prinți în Arabia Saudită

Zece prinți și zeci de foști miniștri au fost arestați sâmbătă în Arabia Saudită la decizia unei comisii anticorupție, a anunțat canalul de televiziune prin satelit Al-Arabiya, cu capital saudit, relatează AFP.

Prinţul al-Waleed bin Talal

Printre arestați se numără cunoscutul investitor miliardar Prinţul al-Waleed bin Talal, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, plus a altor 10 prinţi moştenitori, patru miniştri şi a câtorva zeci de foşti miniştri.

„Zece prinți și zeci de foști miniștri arestați în Arabia Saudită”, a scris pe Twitter canalul care nu a citat sursele sale. Informația nu a fost confirmată oficial deocamdată, dar postul saudit Al Arabiya oferă informaţii aprobate de oficialii saudiţi.

Revista Forbes a estimat averea prinţului Waleed bin Talal la peste 17 miliarde de dolari, arată adevărul.ro.

Regele Salman

Arestările au avut loc la câteva ore după ce Regele saudit a semnat un decret cu privire la crearea unui nou comitet anti-corupţie cu puteri sporite, condus chiar de către prinţul moştenitor bin Slaman. Conform postului Al Arabya, comitetul anticorupţie are dreptul de a investiga, aresta, suspenda dreptul de călătorie sau de îngheţarea a bunurilor personale ale oricărei persoane pe care o consideră coruptă.

Controlând principalele pârghii ale guvernării, de la apărare la economie, Mohammad bin Salman (MBS), de 32 de ani, pare că încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani.

„Patria noastră nu va continua să existe decât dacă corupţia este eliminată complet şi corupţii sunt traşi la răspundere”, se afirmă în decretul regal.

Regatul Arabiei Saudite este o monarhie executivă, fără o Constituţie scrisă sau instituţii guvernamentale independente, precum un Parlament sau tribunale, astfel că veridicitatea acuzaţiilor de corupţie este dificil de evaluat. Graniţele dintre fondurile publice şi averea familiei regale sunt destul de vagi, cel mai adesea, iar corupţia, aşa cum este ea percepută de ţările occidentale, este considerată a fi extrem de răspândită.

Mohammad bin Salman

La sfârșitul lunii octombrie, MBS a promis o Arabie Saudită „modernă”, distanțându-se de imaginea unei țări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune rigoristă a islamului care a alimentat numeroși jihadiști din întreaga lume.

El a lansat mai multe proiecte de reformă — dreptul pentru femei de a conduce mașinile și deschiderea de cinematografe, mai ales — care marchează cea mai mare transformare culturală și economică din istoria modernă a regatului, cu o marginalizare de fapt a castei religioșilor conservatori.

În același timp, el a acționat pentru consolidarea puterii sale politice, procedând în special la un val de arestări a disidenților, printre care clerici influenți și intelectuali.

Un răspuns

  1. Pana si in dictaturile arabe SE POATE, numai in Romania NU se poate, iar aceasta pentru ca asa-zisa justitie romana este supercorupta si a ramas- in continuare- sluga prea-plecata a politicienilor neocomunisti…Nu mai vorbim ca „marii” procurori si judecatori ai natiei, umbla imbracati cu daipare, sunt kk-ti pe ei tot timpul, sa nu-i supere cumva pe dragnea si iohanis(& comps.)si se ia ia functiile, unde „daca nu pica, macar curge…” Gretzosi indivizi..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri