Caută
Close this search box.

Primul program pilot national de depistare a cancerului la sân, demarat în 2018

Ministerul Sănătăţii anunţă că la începutul anului viitor va începe primul program de depistare precoce a cancerului la sân, care se va derula pe o perioadă de cinci ani şi prin care peste 30.000 de femei vor fi testate în acest scop, costul acestuia fiind de 21 de milioane de euro.

„Pentru prima oară, la începutul anului 2018, în România va fi demarat Programul pilot de depistare precoce a cancerului de sân, care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 21 milioane euro. (…) Programul de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de 5 ani şi presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparţinând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, şomere, grupuri etnice vulnerabile. Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către ministerul Sănătăţii.

Se se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte, inclusiv, preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

„Acest program pilot va furniza ghiduri şi protocoale de testare, diagnostic şi tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical şi va dezvolta infrastructura, astfel încât să putem extinde testarea la nivel naţional. Vom putea, astfel, să furnizăm un program naţional consolidat care să asigure accesul egal şi echitabil tuturor femeilor la servicii de depistare şi diagnostic de calitate. Dezvoltarea şi consolidarea serviciilor şi intervenţiilor preventive reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătăţii inclusă în Programul de guvernare, în scopul îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei şi a calităţii vieţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, citat de Mediafax.

Ministerul Sănătăţii anunţă că programul prevede acţiuni de educare şi informare a femeilor şi de sprijinire şi consiliere a celor diagnosticate şi se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calităţii programelor de screening pentru cancer.

„Cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, Ministerul Sănătăţii beneficiază de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe naţionale de screening al: cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C şi D, precum şi pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate şi pentru formarea personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte”, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Potrivit unui studiu efectuat de Coaliţia pentru Sănătatea Femei, în România, doar anul acesta au fost înregistrate 7.500 de cazuri noi de cancer la sân, ceea ce înseamnă că 21 de cazuri noi zilnic, iar, la fiecare trei ore, o femeie moare din această cauză.

Specialiştii spun că tocmai lipsa unui program naţional de screening pentru cancerul la sân agravează situaţia de la noi din ţară. Un astfel de program ar ajuta la depistarea maladiei în faze incipiente, costul mediu individual pentru tratamentele oncologice ar scădea cu 22%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri