Caută
Close this search box.

Unui spion i se refuză drepturile sociale după ce i s-a furat identitatea – ”greu de pensionat”, în variantă românească

 Un fost ofițer de contraspionaj nu poate ieși la pensie pentru că nu are identitate. Aceasta a fost secretizată la Palatul Cotroceni. În acest context, fostul spion a cerut  președintelui Iohannis să îi desecretizeze dosarul de ofițer sub acoperire pentru a-și putea primi pensia. Desecretizarea i-a fost refuzată oficial pe motiv că nu prezintă documente de identitate. Cerc vicios. Un fel de greu de pensionat în varinată românească. În acest moment nu are venituri, nu are locuință și stă la un prieten – care îi este ofițer aghiotant. Susține însă că deține lista persoanelor care au trădat România, din 1950 până astăzi. Este vorba, spune generalul de contraspionaj, despre dosarele a  44.500 de persoane, pe microfilme, puse bine în străinătate.

”Am lucrat sub numele de cod Ioan Gez și numărul de identificare 0460046 atribuit prin decret prezidențial specific încadrării în statutul de ofițer sub acoperire, în urma detașării în interes de serviciu în Unitatea Militară 0358, în data de 10.01.1979, la Serviciul ”0110”, adică acel serviciu special anti-KGB constitutit nu în cadrul Ministerului Apărării și Direcției de Informații Externe a Ministerului Afacerilor Externe, sub comanda generalului colonel Petru Antim. Pașaportul de serviciu personalizat de Ministerul de Externeeste: S.0460046”, se prezintă generalul de contraspionaj Ioan Gez, alias Gheorghe Zorzi.

Spionul a lucrat în unitatea anti-KGB

Instituția prezidențială a primit de al Ioan Gez (67 de ani), în anul 2015, un memoriu în care cerea declasificarea dosarului său militar, pentru a-și putea primi pensia. I s-a răspuns că cererea sa nu poate fi luată în considerare pentru că… petentul nu are identitate!

”Sunt nevoit să mă prezint sub numele de cod Ioan Gez și numărul de identificare 0460046 atribuite prin decret prezidențial specific încadrării în statutul de ofițer sub acoperire, în urma detașării în interes de serviciu în Unitatea Militară 0358, în data de 10.01.1979, sub consemnul Vulturii Carpatici, aflată sub comanda generalului colonel Petru Antim. (…) Mă folosesc exclusiv de numele de cod întrucât în prezent sunt lipsit de propria identitate urmare a declarării în ascuns a morții mele prezumate”, își începe generalul Gez scrisoarea către președinte, la care a atașat și o copie a pașaportului de serviciu personalizat: S.0460046.

În cadrul UM 0358, Ioan Gez a fost detașat la Serviciul ”0110”, adică acel serviciu special anti-KGB constitutit la ordinul lui Nicolae Ceauşescu, care deoreasă se distanţeze cât mai mult de sub tutela URSS. Serviciul ”0110” a intrat în componența Serviciului ”01” în 1984.

Serviciul ”01” a contribuit, printre altele, la demascarea și destructurarea rețelei sovietice de spionaj ”Igor” de peteritoriul României, precum și la demascarea agenților racolați de KGB din rândul cadrelor militare autohtone, în dosarele ”Korbii I – III”.

”După 1990, agenții sovietici pe care noi am reușit să îi expulzăm în 1986 au revenit în România și sunt și acum în țară”, ne-a declarat generalul de contraspionaj.

De asemenea, Serviciul ”0110” a fost implicat și în realizarea unei strategii de apărare, în 1988. ”Pe 18 august 1989, în cadrul unei întrevederi a reprezentanților țărilor din fostul bloc militar comunist, s-au stabilit coordoantele viitoare de neagresiune în trepărțile semnatare. Se pregătea schimbarea. PentruRomânia, în baza strategiei din 1988, s-a stabilit plata a 12 tone de aur către Uniunea Sovietică, în Kiev – adică tributul dat pentru ca în România să aibă loc o revoluție de catifea –  și 200 de milioane de dolari transferabili ulterior pentru familia prezindențială. Ceaușescu trebuia să plece în Teheran, apoi în America de Sud, de unde trebuia să ajungă, în final, în Cipru și să trăiască liniștit împreună cu familia. De ce nu s-a întâmplat așa? Să vă dau un exemplu: în 1989 România avea 354 de conturi de lucru ale agențiilor speciale, sub umbrela mai multor ministere, care însumau mai multe zeci de miliarde de dolari – foarte, foarte mulţi bani. După 1990, sumele au dispărut printr-un mecanism pe care l-am raportat superiorilor. De aici mi se trage necazul…”, ne-a explicat Ioan Gez.

”Prezenta petiție se clasează”

În fine, ce a cerut generalul de la președinte: ”Declasificarea și scoaterea la lumină a dosarului personal întocmit în 1998 sub coordonarea generaluilui Nicolae Oprea, șeful Departamentului de Resurse Umane din MApN, dosar făcut dispărut în mod inexplicabil. Între timp, fără să știu, fără să mi se comunice nimic, o instanță din Brașov m-a declarat mort prezumat, la cererea unui membru al familiei. În acest moment buletinul îmi este expirat, nu beneficiez de nici un drept cetățenesc, de pensie de asistență și tratament medical, practic am fost redus la stadiul de mort prezumat şi sunt bolnav de cancer la tubul digestiv”.

Deși Gez a atașat la memoriul adresat preşdintelui o copie a fostului pașaport special și a menționat unitatea militară la care a lucrat, după șase luni a primit un răspuns de al Cotroceniîn care se spune: ”Prezenta petiție nu întrunește condiția de luare în considerare (…), astfel încât aceasta se clasează, întrucât nu ați menționat în conținutul său datele de identificare”.

Aurul, demisia lui Ceaușescu și plecarea în Teheran

Una din enigmele revoluției din 1989 este ședința din 17 decembrie 1989 a Comitetului Politic Executiv, în care Ceaușescuși-a anunțat demisia. În mod straniu, fila care consemna evenimentul a dispărut din dosarul ședinței și a fost refăcută din memorie, de persoana care consemnase datele, stenografa Maria Ionescu, abia pe 4 ianuarie 1990. În această nouă formulă, Ceaușescu ar fi spus: ”Deci nu sunteți de acord cu măsura propusă?! Atunci alegeți-vă alt secretar general!”

”În ziua următoare Ceaușescu a plecat în Iran, în timp ce Timișoara era în război civil, în contextul în care pe 14 decembrie două aeronave au făcut transporturi secrete către Kiev și Teharan, înainte de izbucnirea revoltei de la Timişoara, pentru a depune plățile necesare plecării familiei Ceușescu. Lucru care nu s-a întâmplat, preşedintele de la acea vreme s-a întors din Iran, iar țara noastră a fost singura din blocul socialist în care comunismul a fost părăsit în mod violent. Eu am spus de ce – şi uite ce am păţit!”, ne-a explicat Ioan Gez.

El a mai spus că Unitatea 0110 este funcțională și în acest moment, este autonomă financiar, adică produce bani prin filialele sale interanționale și deține, în străinătate, microfilemle dosarelor de trădare a României, din 1950 până astăzi, ale 44.500 de persoane. Cine să fie aceste persoane?

La final, prezentăm o declarație cel puțin stranie. Într-un interviu acordat revistei Capital, sub titlul “Cât aur ne-a lăsat Ceauşescu şi cât avem acum”, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a menţionat, neîntrebat: “Se spunea că atunci când a plecat în Iran, Nicolae Ceauşescu ar fi luat mai multe cutii cu aur. Dar cineva ne-a povestit cum a văzut «X-ulescu» cum s-au aruncat cutiile şi atunci am pus o întrebare foarte simplă: «Cum? Un lingou de aur se ridică foarte greu, că are 12 kg, dar o cutie din aceea? Trebuie să fii halterofil ca să o ridici»”…

Deci, ceva, ceva știe Mugur Isărescu… De aici să i se tragă lui Ioan Gez?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri