Caută
Close this search box.

Catalonia. Puigdemont critică UE și denunță o „lovitură de stat”. Partidele separatiste eșuează în formarea unei coaliții în alegeri

Liderul destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, le-a cerut marți liderilor Uniunii Europene să înceteze să mai susțină „lovitura de stat” împotriva regiunii sale, aflată sub tutela Madridului de la sfârșitul lui octombrie, comentează AFP.

Carles Puigdemont 

În cazul în care catalanii dau din nou o majoritate partidelor separatiste la alegerile regionale de la 21 decembrie, „veți accepta rezultatul votului catalanilor?”, a întrebat Carles Puigdemont într-un discurs ținut în fața a circa 200 de primari separatiști reuniți la Bruxelles.

El a calificat o „lovitură de stat” punerea sub tutelă a regiunii sale, decisă de guvernul central la câteva ore după declarația de independență votată în parlamentul regional pe baza unui referendum interzis privind autodeterminarea, organizat la 1 octombrie.

Îns, Partidul Democrat (PDeCAT) al liderul destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, și Esquerra Republicana de Catalunya (ERC, stânga) au eșuat marți seară să alcătuiască un front unit pentru alegerile regionale anticipate de la 21 decembrie, relatează Reuters.

Incapacitatea lor de a ajunge la o înțelegere riscă să le complice campania electorală și să le reducă șansele de a obține din nou majoritatea în viitorul parlament regional.

„A fost imposibil să se formeze o listă comună și, în consecință, va trebui să creăm un front comun pornind de la candidaturi diferite”, a anunțat într-un comunicat Sergi Sabria, deputat ERC, la expirarea termenului legal stabilit pentru alcătuirea coalițiilor electorale.

Chiar dacă partidul lui Puigdemont și formațiunea vicepreședintelui executivului, Oriol Junqueras, conservă capacitatea de a se alia după alegeri, imposibilitatea de a se pune de acord înaintea votului ar putea provoca, în plus, o luptă internă pentru putere.

Carles Puigdemont, care se află de câteva zile în Belgia, și Oriol Junqueras, aflat în arest preventiv pentru rebeliune, secesiune și deturnare de fonduri, sunt principalele două figuri ale mișcării separatiste catalane care a determinat Madridul să plaseze regiunea sub tutelă, la 27 octombrie, la câteva ore după votul în parlamentul catalan a unei declarații unilaterale de independență.

Potrivit unui sondaj publicat duminică în cotidianul La Vanguardia, trei formațiuni favorabile independenței — ERC, CUP (Candidatura d’Unitat Popular, de extremă stânga) și PDECat — și-ar adjudeca între 66 și 69 din mandate în parlamentul cu 135 de locuri, unde majoritatea absolută este de 68 de locuri.

Ca procentaj, acest rezultat ar însemna 46% din voturi, cu 1,8% mai puțin decât la ultimele alegeri regionale, care au avut loc în septembrie 2015. Cele trei formațiuni dispun în prezent de 72 de locuri.

Un alt sondaj publicat de cotidianul conservator La Razon arată că aceleași trei partide ar obține numai 65 de locuri la scrutinul anticipat.

În schimb, partidele unioniste ar urma să fie votate de mai mulți alegători: Partidul Popular al premierului spaniol Mariano Rajoy, formațiunea centristă Ciudadanos și Partidul Socialist din Catalonia ar putea totaliza 44% din voturi, cu 5% mai mult decât în 2015, conform sondajului publicat de La Vanguardia.

Această coaliție, aliată cu separatiștii de extremă stângă din CUP (Candidatura d’Unitat Popular), dispunea de o majoritate de 72 de locuri din totalul de 135 ale parlamentului de la Barcelona.

În prezent, ea se confruntă cu fărâmițarea nucleului dur separatist. Opt dintre cei 13 miniștri-consilieri ai executivului regional destituit de Madrid se află în închisoare după ce au fost inculpați mai ales pentru rebeliune, secesiune și deturnare de fonduri.

Puigdemont, care a dat asigurări că s-a „exilat” pentru a face cunoscută cauza sa restului Europei, a declarat marți că a căutat astfel să evite „un val de violențe” în Catalonia.

Avocatul său a explicat pentru AFP că liderul catalan s-a temut de o spirală de agitație și represiune ca reacție la eventuala lui arestare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri