Caută
Close this search box.

Bratislava și Milano, favorite pentru găzduirea sediului Agenției Europene pentru Medicamente

Orașele Bratislava (Slovacia) și Milano (Italia) sunt considerate favorite pentru obținerea găzduirii sediului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), în cadrul unei contestate și aprige ofensive de lobby ce ar urma să se încheie spre sfârșitul acestei luni, scrie joi cotidianul britanic The Financial Times.

Potrivit unor înalți diplomați, candidaturile Slovaciei și Italiei s-au remarcat pe câmpul aglomerat al bătăliei pentru găzduirea sediului EMA, cele două țări având drept concurente alte 19 state, printre care și Bucureștiul. Amsterdam (Olanda) și Copenhaga (Danemarca) sunt și ele văzute drept concurente dure.

EMA, cu sediul la Londra, este percepută ca fiind ‘bijuteria Coroanei’ dintre cele peste 40 de agenții specializate ale Uniunii Europene. Ea are 900 de angajați cu normă întreagă și este vizitată de către circa 35.000 de reprezentanți din domeniul reglementării naționale și cercetători în fiecare an, datorită rolului său vital în aprobarea de noi medicamente pentru vânzarea lor pe piața UE.

Conform unor diplomați, candidatura Bratislavei pentru EMA a luat avânt, în pofida unei atitudini nu prea entuziaste din partea chiar a agenției, care a avertizat că s-ar putea ca peste 70% din personalul său să plece din agenție dacă ea își mută sediul în capitala slovacă.

Candidatura Slovaciei este considerată de către oficiali ca fiind cea mai puternică din Europa Centrală și de Est, o regiune care este subreprezentată în ce privește agențiile UE. Slovacia, țară membră a zonei euro, este considerată de asemenea la Bruxelles drept un bastion cel puțin al unor sentimente pro-UE într-o regiune tot mai ostilă integrării europene.

Cotidianul britanic notează că oficiali din cadrul UE au avertizat în legătură cu apariția unor vociferări dacă nu se acordă cel puțin o agenție uneia dintre cele 10 țări din Europa Centrală și de Est care au aderat la UE din 2004.

Potrivit unor diplomați, Italia a mers până la a oferi mai multe trupe pentru noi zone tactice ale NATO din țările baltice în schimbul unor voturi din partea regiunii pentru candidatura orașului Milano. Italienii beneficiază și de pe urma problemelor pe care le are rivala Barcelona (Spania) — o altă metropolă europeană sudică—, a cărei candidatură a fost spulberată de criza catalană. Europa de Nord este și ea divizată între numeroase candidaturi concurente.

The Financial Times precizează că miniștri din UE se vor pronunța prin vot secret asupra noii gazde a EMA pe 20 noiembrie, când vor decide și viitoarea locație a Autorității Europene Bancare (EBA), o altă agenție a UE, mai mică, ce-și are sediul tot la Londra.

EBA este în centrul unei bătălii mai mici, dar tot aprigă, în care sunt implicate opt țări. Orașele Dublin (Republica Irlanda), Frankfurt (Germania) și Paris (Franța) sunt considerate favorite pentru a obține găzduirea autorității bancare, care are aproape 200 de angajați și deține un rol important în stabilirea standardelor comune în domeniul reglementării bancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri