Caută
Close this search box.

FIFA, îngrijorată de situația muncitorilor de pe șantierele CM 2018 și 2022

Consiliul pentru Drepturile Omului (CDO) din cadrul FIFA, un organism consultativ al forului, și-a exprimat îngrijorarea joi față de riscurile la care se expun muncitorii care lucrează pe șantierele Mondialelor din Rusia 2018 și Qatar 2022, scrie AFP.

Impactul asupra muncitorilor din construcții a fost pus în centrul eforturilor depuse până acum de FIFA și partenerii săi în pregătirile pentru Cupa Mondială 2018 din Rusia și 2022 în Qatar. ”Acest lucru este de înțeles având în vedere riscurile previzibile — și uneori foarte grave — care afectează, în general, sănătatea și securitatea lucrătorilor în construcții”, explică în primul său raport CDO.

Aproximativ 12.000 de muncitori sunt implicați în lucrările legate de Cupa Mondială, se arată în raport, din care „aproximativ 50% ar fi lucrători imigranți”.

În luna mai, FIFA a recunoscut că muncitori din Coreea de Nord erau angajați pe șantierele de construcții din Rusia. „Inspectarea stadionului din Sankt Petersburg în noiembrie 2016 a evidențiat prezența lucrătorilor nord-coreeni pe acest șantier”, a confirmat raportul, menționând că „nord-coreenii care lucrează în străinătate fac parte dintre cei mai vulnerabili muncitori imigranți”.

În Qatar, „numărul lucrătorilor implicați în construcția celor opt stadioane este de așteptat să crească de la 12.000 la 36.000 în următoarele douăsprezece luni”, adaugă raportul.

Potrivit CDO, FIFA trebuie să adopte o poziție clară privind drepturile lucrătorilor migranți în Qatar și „necesitatea de a garanta protecția juridică la care au dreptul, în conformitate cu standardele internaționale privind drepturile de muncă”.

Organizația Internațională a Muncii (OIM) a precizat miercuri însă că în Qatar nu se încalcă drepturile lucrătorilor imigranți. OIM a retras plângerea depusă împotriva Qatarului după ce a constatat că această țară, gazda Cupei Mondiale de fotbal 2022, nu încalcă drepturile muncitorilor străini.

Decizia OIT se explică prin angajamentele luate de Qatar, mai ales cel de a pune capăt controversatului sistem numit „kafala”. Sistemul „kafala” îi pune pe muncitorii străini la discreția angajatorilor, care-i pot împiedica să plece din Qatar sau să schimbe locul de muncă.

De asemenea, Qatarul a anunțat introducerea salariului minim, amintește L’Equipe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri