Caută
Close this search box.

Minune de la Dumnezeu! România și-a făcut rezervele de gaze în mai puțin de 10 ore

Ministerul Energiei a anunțat în această seară că România are asigurate stocurile de gaze naturale pentru iarnă. Dimineață, șeful de la Transgaz spunea că, dimpotrivă, nu avem. Cumva, în cursul zilei de joi, stocurile s-au refăcut!

România are asigurate stocurile de gaze naturale pentru iarnă, iar aprovizionarea consumatorilor cu gaze va fi realizată în condiții normale și cu respectarea standardelor tehnice, conform programului stabilit de Executiv, informează un comunicat al Ministerului Energiei.

Astfel că, pentru iarna 2016 — 2017 s-au înmagazinat 2,3 miliarde de metri cubi, din care au fost utilizați doar 1,8 miliarde de metri cubi. Totalul gazelor stocate pentru iarna 2017 — 2018 este de 2,2 de miliarde de metri cubi.

„Livrarea gazelor naturale către clienți este și va fi asigurată normal de către furnizorii licențiați ANRE, conform normelor și datelor publice. ANRE a stabilit un nivel de stocuri minime obligatorii pentru fiecare operator din piață, conform cu istoricul vânzărilor. Acest stoc minim de iarnă (1,76 miliarde de metri cubi pentru 2017) este mai mare cu 1,6% față de cel din iarna anului 2016”, afirmă reprezentanții Ministerului Energiei.

Astfel, Romgaz, principalul producător intern de gaze naturale, a înmagazinat în 2017 peste dublul stocurilor la care era obligat, iar principalii operatori privați au depășit cantitățile obligatorii de depozitat, conform cerințelor ANRE.

„Referitor la importuri, precizăm că acestea sunt o practică obișnuită, în sezonul rece, în toate statele UE. În România, media importurilor, în ultimii ani, a fost de sub 10% din consum, țara noastră având unul dintre cel mai reduse grade de dependență față de sursele externe de aprovizionare”, se menționează în comunicat.

Această reacție a Ministerului Energiei vine în urma declarației directorului general al Transgaz, Ion Sterian, care a susținut la audierile din Comisia parlamentară de anchetă a activității ANRE că stocul de gaze realizat pentru iarnă este cel mai mic din ultimii 4-5 ani, iar România va fi nevoită să majoreze importurile cu 30% pentru a nu întrerupe consumatorii.

Ministerul Economiei a găzduit o întâlnire coordonată de premierul Mihai Tudose referitoare la pregătirile pentru Programul de iarnă în domeniul energiei. La reuniune au fost prezenți ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, ministrul Energiei, Toma Petcu, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, și conducerile companiilor și instituțiilor din domeniul energiei.

Participanții la reuniune au stabilit întâlniri săptămânale ale Comandamentului de iarnă pentru monitorizarea, împreună cu ANRE, a respectării prevederilor din Programul de iarnă, de către operatorii din piață. În plus, comandamentul are prevăzute soluții pentru situațiile de risc în privința securității în aprovizionare, prin planurile de alimentare cu gaze naturale în situații de urgență, ce vor intra în vigoare odată cu începerea Programului de iarnă, dau asigurări reprezentanții Ministerului Energiei.

Adică, dacă responsabilii pentru energie s-au întâlnit la aceeași masă de ce nu au stabilit și care sunt rezervele tot acolo, pentru ca datele să fie coerente și să nu panicheze populația. Sau dl. Ion Sterian, la Comisia de Anchetă a ANRE avea altă misiune, pentru importatori.

„Ca urmare, aprovizionarea cu gazele naturale necesare consumatorilor în această iarnă va fi asigurată în condiții normale și cu respectarea standardelor tehnice, conform programului stabilit de Guvernul României”, se subliniază în comunicat.

Un răspuns

  1. MINCIUNI PESTE MINCIUNI
    Care striga mai tare castiga!
    Chiar de asa multa incapabilitate dati dovada ca nu puteti sa va asezati la o masa si sa publicati un comunicat corect, adevarat, linistitor pentru populatia Romaniei care va suporta si plateste cu salarii stabilite de voi ca nesimtite de 100 de ori mai mari ca salariul minim pe economie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri