Caută
Close this search box.

Canada vrea să trimită trupe ONU în Ucraina

Ministerul de externe al Canadei a anunțat joi că depune eforturi diplomatice pentru desfășurarea unei forțe ONU de menținere a păcii în Ucraina, informează AFP.

„Peste tot în lume, Canada a purtat discuții cu mai multe țări asupra viabilității și utilității posibilității de a implementa operațiuni de menținere a păcii și de asigurare a unei supravegheri polițienești în Ucraina”, a declarat ministrul de externe, Chrystia Freeland.

Comunicatul ministerial precizează că premierul canadian, Justin Trudeau, a promovat ideea trimiterii „căștilor albastre” în Ucraina inclusiv printr-un dialog direct cu cancelarul german, Angela Merkel. Freeland a examinat personal fezabilitatea și perspectivele unei astfel de misiuni împreună cu secretarul de stat american, Rex Tillerson, și cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Freeland este de origine ucraineană, la fel ca alți 1,2 milioane de canadieni, arată AFP. Guvernele de la Ottawa au susținut permanent poziția Ucrainei în conflictul cu Rusia, după anexarea Crimeei în 2014, și au adoptat sancțiuni împotriva Moscovei, alături de alte state occidentale. La începutul acestui an, Canada a prelungit până în 2019 misiunea unui contingent militar însărcinat cu instruirea trupelor ucrainene.

Crearea unei forțe de menținere a păcii trebuie aprobată de Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri