Caută
Close this search box.

”Greu de explicat”, în variantă guvernamentală: Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale

”Revoluția fiscală” se află în plin scandal. Una din componenetele care modifică Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2018, și care irită opinia publică, este ”Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale”. Opoziția spune că aceste crește de la 0,25% din salariul brut, la 2,25%. Guvernul spune nu, nu crește, dimpotrivă, scade, respectiv de la 2,75%, la 2,25%. Care este adevărul?

Conform legii actuale, Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale este de 0,25%, dar nu cuprinde fondul de risc pentru accidente, FNUASS (contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări de sănătate), și șomajul. În viitorul Fond de garantare, cel de la 1 ianuarie 2018, toate aceste componente vor fi însumate, reunite.

Luat pe componente, Fondul de accidente este taxat cu 0,15% din slariul brut, FNUASS este taxat cu 0,85% din brut, iar șomajul este plătiti cu 1% din brut (jumătate angajatul, jumătate angajatorul). Dacă adăugăm aici cei 0,25% ai Fondului de garantare actual, ne dă exact 2,25% din brut. Adică, este ceea ce vrea să facă ”Revoluția fiscală„ prin reunirea componentelor din taxele pe salariu în noul Fond de garantare.

Aceasta este diferența dintre actualul Fond de garantare și viitorul Fond, cel ce intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Singurul avantaj al angajatorului este că va face doar un bilet de ordin, nu patru. Dezavantajul acestuia este că va plăti și 0,5% contribuția de șomaj care revine, deocamdată, angajatului.

Iar pentr un angajat, câștigul este, evident de 0,5%. Altfel spus, nici  nu a sărăcit primul, nici nu s-a procopsit al doilea…

Acest Fond mai mare, ca să spunem așa, va fi gestionat de Ministerul Finanțelor. Aici intervine neliniștea sindicatelor: vor repecta guvernanții destinația acestor bani, sau îi vor canaliza către alte scopuri?

Menționăm că Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale are ca scop principal asigurarea anumitor drepturi salariale atunci când angajatorul are probleme financiare oficiale de genul faliment etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri