Caută
Close this search box.

Cel mai nou disc al Angelei Gheorghiu, „Eternamente”, ce abordează repertoriul verist, lansat și în România

Cel mai nou disc al Angelei Gheorghiu, „Eternamente”, ce abordează repertoriul verist, este disponibil și în România.

Angela Gheorghiu

Înregistrările pentru „Eternamente” — primul disc de operă al artistei din ultimii șase ani — au fost realizate împreună cu Orchestra Prague Philharmonia, condusă de maestrul Emmanuel Villaume, informează un comunicat al reprezentanților sopranei.

Partenerul Angelei Gheorghiu pentru duete este tenorul maltez Joseph Calleja. Înregistrările au beneficiat de acustica impecabilă a Sălii Smetana, din Praga, arată sursa citată.

Titlul discului este inspirat de partitura lui Angelo Mascheroni „Eternamente”.

„Pentru mine, verismo sună foarte mult ca o simfonie cu un vocalist, muzica este foarte dramatică, orchestra și artistul sunt, deopotrivă, implicați într-un duet emoționant, vorbim aici despre un dialog veritabil, nu despre un simplu acompaniament”, spune Angela Gheorghiu, citată în comunicat.

„Eternamente”

Ea povestește despre cum și-a găsit stilul de interpretare pentru acest gen de muzică. „Mi-a fost limpede că singurul mod în care îmi pot găsi calea, în afara timbrului vocal distinctiv, este interpretarea. Emoția aceea specială și autentică este cea care mă ajută să-mi asum o partitură, să o fac una cu trupul și sufletul meu”, mărturisește soprana română.

Repertoriul abordat include, pe lângă arii celebre, emblematice pentru cariera internațională a Angelei Gheorghiu, cum e cazul rugăciunii din Tosca, de Puccini— „Vissi d’Arte”, dar și arii și duete mai puțin reprezentate. Pe disc se regăsesc extrase din „La Boheme” și „Zingari”, de Ruggero Leoncavallo, dar și alte rarități, precum aria Stephanei din „Siberia” lui Umberto Giordano.

Din lucrările aceluiași Umberto Giordano, selecția veristă include duetul din „Andrea Chenier”, despre care Angela Gheorghiu mărturisește că este duetul său preferat din întreaga istorie a operei. Într-o interpretare cu totul inedită, de soprană, pe disc figurează și aria de tenor din „La Rondine”, un adevărat tur de forță și virtuozitate tehnică și emoțională, precizează comunicatul.

Înregistrarea, produsă și distribuită de casa de discuri Warner Classics, este disponibilă pe CD, vinil, dar și pe principalele platforme digitale globale, de la iTunes la deezer. Discul este disponibil în România în rețelele de magazine specializate.

Soprana Angela Gheorghiu considerată un superstar al operei internaționale s-a născut la Adjud și a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu. Și-a făcut debutul internațional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în „La Boheme”, debutând în același an la Metropolitan Opera din New York și la Opera de Stat din Viena.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat pe toate marile scene din lume. Pentru cariera sa, a primit mai multe distincții, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris și titlurile de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor și Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, acordate de Guvernul francez.

Angela Gheorghiu este Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Iași, al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și al Universității din București. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor — cea mai înaltă decorație acordată de către Președinția României, iar doi ani mai târziu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii românești în străinătate.

În 2015, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award pentru Muzică, la Dresda, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la unificarea Germaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri