Caută
Close this search box.

Harta interactivă a ”ucigașului invizibil” din aer. Care sunt cele mai poluate zone din Europa

Pulberi în suspensie, ozon sau dioxid de azot: o hartă interactivă permite informarea, în timp real, asupra calității aerului la nivel local din Europa, continent în care poluarea atmosferică cauzează anual sute de mii de decese premature, informează AFP.

„Indicele european privind calitatea aerului”, lansat joi de Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de Comisia Europeană, centralizează oră de oră informații provenind de la peste 2.000 de stații de monitorizare de pe întregul teritoriu european.

”Poluarea aerului este un ucigaș invizibil, de aceea, indicele poluării aerului este necesar pentru a informa cetățenii europeni asupra stării calității aerului pe care îl respiră”, a declarat comisarul european pentru mediu Karmenu Vella.

Puncte marcate prin culori diferite pe hartă reprezintă stațiile de monitorizare, de la verde deschis la roșu închis, ceea ce indică un nivel „foarte rău” pentru cinci poluanți principali care dăunează sănătății oamenilor și mediului: particule în suspensie PM2,5 (diametru mai mic de 2,5 microni) și PM10 (diametru mai mic de 10 microni), ozon troposferic, dioxid de azot și dioxid de sulf.

Punctele gri care apar pe hartă în zona unor state membre ale AEM cum ar fi Italia, Grecia, Islanda sau Turcia, semnifică faptul că acestea nu momentan astfel de date.

Vedeţi HARTA AICI

”Informarea cetățenilor le oferă mijloacele (…) de a solicita sistemului politic să continue să aducă îmbunătățiri calității aerului în orașele noastre”, a declarat pentru AFP Hans Bruyninckx, director executiv al AEM.

Harta reprezintă, potrivit Agerpres, un instantaneu asupra calității aerului la o oră exactă în timpul ultimelor două zile, însă apăsarea unui punct oferă totodată și un grafic ce rezumă situația din ultimele o sută de zile.

Potrivit unui raport al AEM publicat în octombrie, calitatea aerului s-a ameliorat în ultimii ani în Europa. Însă, o parte semnificativă a populației, mai ales cea din orașe, este în continuare expusă la valori de poluare care depășesc standardele europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri