Caută
Close this search box.

Premieră națională: Expoziție cu podoabe vechi de aproape 8.000 de ani

Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău.

„Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Civilizației Gumelnița — Oltenița, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și Muzeul Județean Buzău”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Muzeului Județean Buzău, Laurențiu Grigoraș.

Potrivit sursei citate, expoziția reunește obiecte de podoabă specifice perioadei cuprinse între neoliticul timpuriu și începutul epocii bronzului, descoperite în principal în așezări și morminte din zona de sud-est a României, printre obiectele expuse numărându-se brățări din scoică, pandantive de lut sau din colți de mistreț, plăci de centură, coliere din perle de scoică, malahit, lut sau piatră, ace de podoabă, inele de buclă.

„Sunt piese de podoabă purtate cotidian sau la evenimente speciale. Datorită rarității lor au fost păstrate cu grijă sau depozitate în locuri speciale”, a mai declarat Laurențiu Grigoraș.

Directorul Muzeului județean a mai pus că „expoziția se dovedește un succes național, iar mai multe instituții de cultură și-au arătat interesul pentru aceasta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri