Caută
Close this search box.

Cercetătorii români au găsit soluția pentru a ne feri de ucigașul din unitățile sanitare: algele vor opri infecțiile intraspitalicești

Nu mai trebuie să dărâmăm 80% din spitalele românești pentru a scăpa de infecțiile nozocomiale! Specialiștii Institutului de Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie au găsit soluția de a pune algele de la Marea Neagră la lucru împotriva bacteriilor din unitățile sanitare.

”Dacă ar fi să aplicăm acum toate măsurile punitive, 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă şi ar arunca ţara în criză”, spune în 2015 ministrul Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, cu referire la infecțiile intraspitalicești. Situația este, într-adevăr, foarte gravă și a fost scosă la lumină de tragedia din clubul Colectiv, când mai multe persoane au supraviețuit incendiului, dar au fost omorâte de bacteriile care le-au infectat rănile în interiorul spitalelor.

Practica internațională privind infecțiile nozocomiale spune că unitatea infectată cu bacterii, care intră efectiv în pereți, trebuie dărâmată fără discuție.

România se află, astfel, în fața unei situații aparent fără ieșire: dărâmăm spitalele și rămânem fără asistență medicală sau lăsăm spitalele și expunem, astfel, pacienții.

A apărut însă soluția miraculoasă, din Marea Neagră, cel mai bun vecin al României!

Recent, a avut loc, la Universitatea Ovidius din Constanța, în organizarea Institutului de Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie, un atelier de lucru româno-francez pe tema oportunităților de cercetare și inovare în procesarea și exploatarea algelor din zona continentală a Mării Negre.

La lucrări au participat specialiști din universitățile și institutele de cercetare din Constanța, Universitatea Politehnică din București și de la Universitatea Polytech din Clermont – Ferrand, Franța.

Specialiștii români și francezi au analizat evoluția populațiilor de alge din apele litorale ale Mării Negre, evidențiind speciile protejate și pe cele neprotejate precum și posibilitățile de exploatare și valorificare a acestora.

Au fost analizate tehnologiile de procesare din fermentarea anaerobă în vederea producerii de biogaz, tehnologiile de procesare prin gazeificare și piroliză.

Ȋn cadrul INSAE a fost conceput un proiect de realizare a unei instalații pilot de procesare a algelor și deșeurilor solide preluate din zona plajelor de pe litoral în vederea neutralizării acestora și valorificării prin producerea de biocombustibili. Proiectul va fi realizat în colaborare cu Universitatea din Nantes și alți parteneri europeni.

Dl. Prof. Philippe Michaud de la Universitatea Polytech din Clermont –Ferrand a prezentat o nouă abordare prin valorificarea culturilor de microalge. Astfel, rezultatele cercetărilor efectuare de specialiștii din Franța arată că prin dezvoltarea de culturi de RhodellaViolacea se pot extrage exopolizaharide de tip glico-amino-glicani. Un aspect extrem de interesant descoperit de cercetătorii francezi îl reprezintă efectul inhibitor al acestor exopolizaharide asupra unor paraziți de tipul Nosema Ceranae care afectează albinele. Ȋn urma dezbaterilor prilejuite de atelierul de lucru au fost prezentate preocupările din cadrul Universității Ovidius de a găsi posibilități de aplicare a unor extracte din microalge pentru inhibarea bacteriilor implicate în producerea infecțiilor nosocomiale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri