Caută
Close this search box.

Din categoria ”țară, țară, vrem guvernare! Pe cine?”: România are încălzire gratuită, dar nu o folosește

Anul acesta, prețul gigacaloriei subvenționate pentru populație va fi în Constanța 250 de lei. Prețul real al gigacaloriei este 365,96 de lei. Prețul gigacaloriei în București este de 163,03 lei subvenționat și 443,56 lei nesubvenționat. Există un oraș, mai precis Beiuș, unde gigacaloria costă 80 de lei. Asta pentru că acolo energia termică este produsă de Dumnezeu, cum ar veni: apele geotermale. Menționăm că și sub București sau în adâncurile Dobrogei există asemnea zăcăminte geotermale, dar nu sunt folosite. Deși UE ne dă bani să le utilizăm… 

                                                

România a fost interesată de zăcămintele de apă geotermală pe care le posedă încă din anul 1900. Pe baza datelor acumulate prin foraje de mare adâncime s-a realizat o hartă a acestor zăcăminte.

”Harta ilustrează zonele cu potențial geotermal ale României. Se identifică astfel zona din nord-vestul României, zona din Oltenia, Muntenia, zona din județele Harghita – Covasna, zonele din regiunea Herculane și zona Hârșova”, ne-am spus Diana Perșa, cercetător științific în cadrul Institutului Geologic al României.

Pe baza acestor informații, în anii ’80 în nordul Bucureștiului s-a demarat un proiect de utilizare a energiei geotermale.

Sub capitala României se află un zăcământ geotermal la adâncimea de aproximativ 1.000 de metri. În sudul metropolei acest zăcământ ar avea cam 40 – 45 de grade, iar în nord, undeva la 120 de grade Celsius. S-au săpat puțuri de mare adâncime și s-au captat acest ape în două puncte: un ștrand din spatele Casei Presei și la sediul Institutului Ana Aslan. Menționăm că aceste ape termale au și proprietăți terapeutice declarate.

În anul 2009, Elena Udrea, în calitate de ministru al dezvoltării, spunea că va transforma Capiatala într-un oraș balnear pornind de la aceste ape geotermale. Între timp, în mod straniu, ștrandul geotermal de la Casa Presei a fost închis și ras de pe fața pământului. Încălzirea Institutului Ana Aslan a rămas însă în funcțiune.

În anul 2013, s-a pus din nou problema unui București balnear, dar și acestă inițiativă a rămas la stadiul de vorbe.

”Față de alte țări ale Europei, la capitolul potențial stăm foarte bine”

”Aceste acvifere se găsesc atât la adâncimi mari, de 2-3 mii de metri, dar există și zone ca în Felix, unde apa geotermală poate fi extrasă de la adâncimi foarte mici. În general, temperaturile înregistrate la 3.000 de metri, variază în partea de Vest între 120 și 140 de grade. În zona Olteniei se înregistrează maxime de temperatură a apei geotermale de 120 de grade. Față de alte țări ale Europei, la capitolul potențial stăm foarte bine”, ne-a explicat Diana Perșa.

Plecând de la acestă realitate, în România au apărut mai multe proiecte de valorificare a acestor acvifere calde. În zona 1 Mai, de exemplu, apa acesta este aproape de suprafață, iar cetățenii au captat-o pentru a-și încălzi locuințele, fără să mai întrebe pe nimeni. În acest context, zăcămintele care alimentau lacul geotermal Peța s-au subțiat, iar lacul, care găzduiește un nufăr termal unic în Europa, este aproape de a seca.

În fine, există și proiecte reușite, în care captarea apelor geotermale a fost folosită în scopul de a încălzi orașe sau cartiere.

”Ca zone în care acest potențial este exploatat trebuie să menționăm sistemul de la Oradea, în care sunt în operare în acest moment 14 sonde, sistemul Borș, care are în operare 6 sonde, sistemul din Câmpia de Vest cu 88 de sonde, sistemul de pe Valea Oltului cu 3 sonde și nordul Bucureștiului, cu 11 sonde”, a mai spus Diana Perșa.

Proiectele încălzirii cu apă geotermală sunt susținute financiar de Uniunea Europeană

În fine, în acest context, Beiuș a devenit primul oraș geotermal din România, unde gigacaloria costă 80 de lei, doar costuri de întreținere a sistemului– pentru că temperatura vine singură, este produsă de Dumnezeu… Mai mult, proiectul a fost realizat cu bani europeni! De asemenea, un cartier din Oradea este și el încălzit la fel.  Apă geotermală curge și prin caloriferele orașului Cernavodă.

Specialiștii români au realizat și o seră de roșii încălzită geotermal, precum și o centrală electrică care transformă căldura apei subterane în electricitate. Din păcate serele s-au închis, deoarece roșiile erau mai scumpe decât cele de import: subvențiile mult mai puternice din agriculturile altor țări, în raport cu subvențiile românești, distrug din fașă orice inițiativă autohtonă în legumicultură.

Nici centrala nu s-a putut impune pe piață. ”Centrala electrică, care funcționează pe sistemul ”regenerabilelor”, adică produce energie verde, a fost oprită deoarece nu a primit certificate verzi. Pentru a le primi, trebuia să aibă omologare europeană. Dar statul român nu a notificat UE în acest sens, pe motiv că este singurul produs de acest tip de la noi și nu se merită efortul notificării”, ne-a explicat Ion Muțiu, inginerul care s-a ocupat de acest proiect.

 

Cu toate incoerențele relației dintre cercetare și stat pe acest domeniu, rămâne realitatea ”gigacaloriei lui Dumnezeu” care este la jumătatea prețului subvenționat din Capitală. Adică informația conform căreia bucureștenii plătesc cea mai ieftină căldură din România este falsă! Se plătește mult mai puțin la Beiuș și Cernavodă – nesubvenționat.

Experiment românesc unic în lume: metalurgie cu ape geotermale

În acest moment Institutul Geologic al României derulează un proiect european unic în lume – denumit CHPM2030 – de folosire a apei geotermale nu numai pentru încălzire și producere de electricitate, ci și pentru extracția de metale rare. În acest sens există un experiment în derulare la Beiuș, unde apa termală care spală anumite structuri geologice bogate în magneziu și bor sunt supuse electrometalurgiei, care scoate aceste elemente foarte utile industriei de înaltă tehnologie din lichid, iar apa caldă este împinsă mai departe în conductele de termoficare centrală ale orașului.

”Este un moment foarte prielnic pentru captarea și exploatare apelor geotermale, deoarece politica europeană încurajează acest lucru prin alocarea de fonduri substanțiale – prin Directiva 20/20. Avem zăcăminte, avem bani, trebuie doar să dăm drumul proiectelor”, a mai spus cercetătorul Diana Perșa.

Ce s-ar putea face? Gigacaloria la Gheorghieni, de exemplu, o zonă săracă a României, costă 305 lei. La Alexandria, tot zonă săracă, costă 345 de lei. În acest zone există zăcăminte geotermale care ar putea aduce costurile la 80 de lei pe gigacalorie, deoarece avem deja experinață în domeniu, avem zăcăminte, avem fonduri europene alocate!

 

3 răspunsuri

  1. Europarlamentarul PSD Sorin Moisă a anunţat sâmbătă, pe Facebook, că pleacă din PSD, solicitându-i şi liderului partidului, Liviu Dragnea, să demisioneze de la şefia formaţiunii şi de la preşedinţia Camerei Deputaţilor, avertizând că, în caz contrar, România va fi izolată pe plan european şi i se va tăia finanţarea europeană…_____––_____”Pleaca din pesede…” DAR NU din functia de europarlamentar, unde incaseaza pe dea moca cel putin 6 mii euro/luna…Din pesede si alte partide au mai plecat si o sa mai plece,sobolanii fug, cand vad ca se scufunda corabia (aici, doar o pluta putreda), astia sunt ca generalii lui Hitler, ca sa scape ei, au vrut sa-l termine pe Hitler, cand s-a conturat pierderea razboiului…Europarlamentarii astia, ai Romaniei, probabil ca sunt considerati un fel de umplutura, ca la crenvurstii ieftini, dar ei sunt fericiti si asa, avand in veder salariile si alte beneficii de „traiul nacai, pe banii babacai”, pentru ca acesti bani sunt luati tot de la babaca Romania, nu-i da Merkel din averea ei….Daca chiar ar avea caracter-acest individ- ar forma o celula de ceva personalitati romanestisi ar cere UE,NATO si ONU, sa intervina (inclusiv armat) in Romania si sa curete tara de cei cateva mii(5-6-7 mii) de banditi de la varful conducerii si apoi Romania va fi o adevarata economie care „duduie”, dragnea , taratzeanu si mafiile lor vor-mai nou- sa o faca sa dudaie…

  2. Dosarul Tel Dum: Cum a protejat Udrea asocierea lui Dragnea cu Golden Blitz….800 milioane euro – fonduri gestionate de Udrea si blocate de Comisia Europeana …Actul de clementa al Elenei Udrea pentru Liviu Dragnea s-a bazat asadar pe o hotarare judecatoreasca nedefinitiva in 2011, care avea sa devina definitiva abia in 2013…”_____––____ a fost o vreme(8-9-10 ani in urma) cand tipa asta parea de perspectiva si devenise simpatica, insa ulterior s-a dovedit ca pur si simplu i-a placut sa faca parte din gasca marilor banditi…Sa speram ca Justitia o va pune macar 10 ani, la racoare, tipa asta a frunzarit si imprastiat la sute de indivizi, cateva miliarde bune de euro…

  3. sorin moisa, europarlamentar:”Teoria complotului „statului paralel” e ridicola..”____––-____”Cea mai inteligenta schema a Diavolului a fost sa faca lumea sa creada ca el nu exista”(„The usual suspects”).Cam asta vrea sa induca acest moisa,intr-adevar , statul paralel nu exista aparent, nu are birouri si ecusoane agatate de piept(ex.”Bandit sef”, etc.), statul paralel nu-si desfasoara activitatea in sali de conferinte ci-din mers- pe holuri pustii sau prin restaurante cu proprietari „de-ai casei”, statul aparent nu este o grupare bine definita, dimpotriva, este o infiltrare elastica si masiva a statului real, la toate nivelele si structurile, inclusiv in justitie, armata, politie…Peste tot, statul paralel are „functionari” care sug de la 2 vaci, adica au si o functie in statul de drept, de unde si succesul lor in a dinamita acest stat de drept(din interior) si -deasemeni- rezistenta in a fi starpit…O dovada palpabila a acestui stat paralel este imensa evaziune fiscala, probabil ca un procent insemnat din economia Romaniei este derulat subteran, iar la o tarisoara ca Romania, existenta doar a statului de drept, ar face imposibila aceasta uriasa evaziune fiscala si alte mari , imense tunuri care se dau, tocmai de indivizii din varful administratiei si politicii, singura consecinta fiind celebra rotire a cadrelor si -cateodata- in extremis o condamnare minimala, cu executare de sub 1/2 din pedeapsa, si -mai intotdeauna- FARA recuperarea prejudiciului…Iar toate aceste acte si situatii fiinde cotidiene si sistematice, idea se impune singura, ca , da, acest stat paralel exista si functioneaza perfect…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri