Caută
Close this search box.

Chișinău: Referendum pentru revocarea primarului Dorin Chirtoacă

Un referendum pentru revocarea primarului liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, are loc duminică, la iniţiativa partidului Socialiştilor, fiind aşteptate la urne peste 650.000 de persoane cu drept de vot. Referendumul este o premieră pentru Republica Moldova.

Dorin Chirtoacă

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi „Partidul Nostru”, s-au alăturat iniţiativei PSRM, chiar dacă au acuzat socialiştii de PR politic.

La rândul lor, Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Liberal Reformator au anunţat că vor boicota referendumul şi şi-au îndemnat susţinătorii să nu participe la alegeri, scrie Deschide.md.

Pentru ca referendumul să fie declarat valabil este nevoie să participe minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, iar pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcţia de primar trebuie să voteze „pentru” cel puţin 163.570 de alegători, adică numărul alegătorilor care l-au votat + 1, în 2007.

Dorin Chirtoacă este primar al Chişinăului din 2007.

Dorin Chirtoacă a fost reţinut de procurori în 25 mai pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. Potrivit CNA, el i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Nistor Grozavu să semneze contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei fără avizul Consiliului Municipal. Edilul ar fi urmat să primească un comision – 13 la sută din veniturile companiei, dar Chirtoacă se declară nevinovat.

Ulterior, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, măsură care a fost ridicată săptămâna trecută, când Judecătoria Chişinău a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului în 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instanţei. În locul acestuia a fost desemnată de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care în 2016 a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova în calitate de independent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri