Caută
Close this search box.

Sinistru și oficial: susținute de BNR, băncile vor și iau casele clienților

În mod neașteptat, aflăm dintr-un raport, cât se poate de oficial, care sunt cauzele ”secrete” ale unui fenomen pe care mulți l-au simțit chiar pe pielea lor. Creditele ipotecare s-au relaxat în întreg sistemul bancar, în vreme ce acelea pentru consum s-au acordat în condiții din ce în ce mai aspre, cu standarde devenite brusc inabordabile pentru mulți posibili clienți ai băncilor.  Raportul cu pricina vine, de unde altundeva?, decât de la Banca Naționalș a României (BNR) și arată exact ceea ce am descris mai sus.

„Comparativ cu trimestrul anterior, în T3/2017 instituţiile de credit autohtone au relaxat într-o anumită măsură standardele de creditare pentru creditele ipotecare şi le-au înăsprit în cazul creditelor de consum. Deciziile de politică monetară sau prudenţială ale Băncii Naţionale a României, aşteptările privind piaţa imobiliară, modificarea concurenţei din sectorul bancar, aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei şi riscul asociat bonităţii clienţilor reprezintă factorii de influenţă ai acestor evoluţii”, spune raportul BNR.

Principalul factor menţionat de instituţiile de credit care a condus la relaxarea standardelor de creditare pentru creditele ipotecare în trimestrul III al acestui an este reprezentat de creşterea concurenţei din sectorul bancar. Băncile au avut în vedere factori precum deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR şi aşteptările privind piaţa imobiliară pentru stabilirea standardelor de creditare pentru acest segment, menţionează sursa citată

În ultimul trimestru din 2017, care a trecut deja de jumătate, fenomenul descris s-a amplificat la fel de nașteptat precum a sosit: din păcate pentru mulți foști clienți, bine intenționați, s-au înăsprit masiv standardelor pentru creditele de consum, în vreme ce acelea pentru credite ipotecare s-au menținut constante, adică mult mai relaxate.

Prin urmare se blochează aproape total creditele de consum, fie ele și foarte mici, dar se oferă clienților credite ipotecare, în care aceștia garantează – desigur – chiar cu casa pe care vor să o cumpere.

Un singur lucru nu menționează raportul BNR și nici nu avea cum, chiar dacă este în posesia tuturor datelor: numărul în creștere masivă al caselor luate de bănci pentru neplata creditelor. Și nu e vorba de deja celebra ”dare în plată” (chiar și aceea, contestată masiv – și ilegal – de bănci), ci de locuințele pentru care s-a acoperit o mare parte din perioada de plată, iar ai căror proprietari nu au mai putut susține ratele. Pentru acele case, băncile, susținute masiv și parmanent de BNR, au primit deja mult mai mult decât au împrumutat, asigurându-și, așadar, un profit substanțial, și cu toate acestea iau casele chiar dacă împrumutații mai au doar o scurtă perioadă de plătit (de exemplu, 16-17 ani plătiți dintr-o perioadă de 20 de ani).

După care urmează, desigur, vânzarea la licitație, pe sume penibile și derizorii – care ajung și la 25-30 la sută din valoarea casei, sau chiar mai puțin -, licitații adjudecate cel mai adesea de persoane  foarte bine informate în legătură cu locul, momentul și multe alte amănunte ale acestui ”joc” sinistru, patronat direct și oficial de BNR și guvernatorul său ales pe viață, Mugur Isărescu (în foto, sursa: economica.net)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri