Caută
Close this search box.

Corul Academic Radio – Concert coral de inspiratie folclorica

Iubit de publicul auditor al Salii Radio in participarile vocal-simfonice, Corul Academic Radio prezinta in aceasta stagiune un concert coral cu teme folclorice romanesti.

Joi, 23 Noiembrie 2017, Corul Academic Radio, condus de Maestrul Ciprian Tutu va face o incursiune intr-un oarecare sat romanesc („Poveste dintr-un sat” de  Grigore Cudalbu) unde Maria plange si suspina ( „Haz de necaz” de Gheorge Cucu), se joaca hora ( „Ana Lugojeana” de Ion Vidu ), se nunteste ( „Nunta taraneasca” de Tudor Jarda si „Dar de nunta” de Radu Paladi) , se invoca ploaia ( „Paparuda” de George Balint). Nici miturile naturii nu sunt uitate:  „Balada florii” de Dan Buciu inseamna o cascada de sunete, de culoare, miros, sensibilitate, „Soarele si luna” de Liana Alexandra descrie iubirea imposibila, niciodata implinita intre fratele si sora care nu se intalnesc.

Partiturile maestrului Alexandru Pascanu  – „Si altfel de variatiuni pe tema Chindiei” si „Suita scurta”  – sunt o adevarata bucurie de ritm si voiosie, unde prin onomatopee, armonii de finete jazzistica, suspans si surprize tematice se descriu sentimente de o intensa traire.

si….cine nu stie povestea Ciuleandrei? Liviu Rebreanu a descris-o ca fiind „o horă oarecare, foarte lent, foarte cumpătat. Jucătorii se adună, se îmbină, se înșiră, probabil după simpatii, ori la întâmplare, indiferent. Pe urmă, când se pare că oamenii s-au încins puțin, muzica prinde a se agita și a se iuți. Ritmul jocului se accelerează, firește. Jucătorii, cuprinși de după mijloc, formează un zid compact de corpuri care se mladie, se îndoaie, se răsucește, și tresaltă cum poruncesc lăutarii. Cu cât se prind mai tare jucătorii, cu atât muzica devine mai zvăpăiată, mai sălbatică. Picioarele flăcăilor scăpară vijelios, schițează figuri de tropote, sărituri de spaimă, zvâcniri de veselie. Apoi, deodată, cu toții, cu pași săltați și foarte iuți, pornesc într-un vârtej”. Vartejul se descrie in partitura lui Vasile Spatarelul prin temele  suprapuse la cele patru partide de sopran, alto, tenor, bas unde armoniile cresc sau scad starea de exaltare a dansului nevazut. Superba incursiune jazzistica in partea de solo sopran ( Georgiana Simonov) unde contemporanul se intrepatrunde cu tema folclorica originala este un moment de puternica inspiratie componistica.

Asadar, Corul Academic Radio va invita la o minunata seara de muzica de inspiratie foclorica in aceasta zi de toamna  – 23 Noiembrie, ora 19,00, la Sala Radio –  ca sa va bucurati de  frumusetea muzicii care descrie dansul si natura si sentimentele satului romanesc autentic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri