Caută
Close this search box.

Un asteroid bizar, venit dintr-o altă lume, străbate sistemul nostru solar

Un misterios obiect stâncos care avea forma unei țigări detectat în luna octombrie provine dintr-un alt sistem solar, o apariție fără precedent care a fost confirmată luni de astronomi, relatează AFP.

Asteroidul Oumuamua

Descoperirea deschide o nouă fereastră către formarea altor lumi stelare în galaxia noastră, Calea Lactee, potrivit oamenilor de știință care au realizat analiza ale cărei rezultate au fost publicate în revista britanică Nature.

Asteroidul numit „Oumuamua” de cei care l-au descoperit măsoară 400 de metri lungime și lungimea sa este de circa zece ori mai mare decât lățimea.

Această formă neobișnuită este fără precedent printre cei circa 750.000 de asteroizi și comete observate până în prezent în sistemul nostru solar în care s-au format, potrivit cercetătorilor.

Oamenii de știință au stabilit cu certitudine natura extrastelară a acestui asteroid întrucât analiza datelor adunate arată că orbita sa nu-și poate avea originea în interiorul sistemului nostru solar.

Astronomii estimează că un asteroid interstelar similar cu „Oumuamua” trece prin interiorul sistemului nostru solar circa o dată pe an.

Însă asemenea corpuri sunt dificil de urmărit și nu au fost până acum detectați. Numai în perioada recentă telescoapele de supraveghere a acestor obiecte au devenit suficient de puternice pentru a avea o șansă de a le descoperi.

Potrivit astronomilor, acest obiect neobișnuit a călătorit singur de-a lungul Căii Lactee sute de milioane de ani înainte de a trece prin sistemul nostru solar și a-i urmări traiectoria.

„De decenii gândeam că astfel de obiecte dintr-o altă lume se puteau afla în apropierea sistemului nostru solar și acum, pentru prima dată, avem dovada directă că ele există”, a subliniat Thomas Zurbuchen, responsabil adjunct pentru misiuni științifice la NASA, care a finanțat această cercetare.

„Această descoperire deschide o nouă fereastră pentru studierea formării sistemelor solare de dincolo de al nostru”, a apreciat el.

„Este un vizitator straniu venit dintr-un sistem solar foarte îndepărtat care are o formă pe care nu am văzut-o niciodată în vecinătatea noastră cosmică”, a adăugat Paul Chodas, directorul Centrului de studiu al obiectelor care se deplasează în apropiere de Pământ de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, din Pasadena, California.

„Oumuamua”, care înseamnă mesager în limba hawaiană, a fost descoperit la 19 octombrie cu telescopul Pan-STARRS1, aflat în Hawaii, care urmărește obiecte care trec prin apropierea Terrei.

Imediat după descoperire, alte telescoape din jurul globului, printre care Telescopul foarte mare al Observatorului european austral din Chile, au început să urmărească asteroidul pentru a-i determina caracteristicile.

Luminozitatea obiectului variază până la de zece ori în intensitate atunci când acesta efectuează o rotație, la fiecare 7,3 ore.

Niciun asteroid sau cometă din sistemul nostru solar nu prezintă o amploare atât de mare în variația luminozității sale sau un astfel de raport între lungime și lățime, subliniază ei.

Aceste proprietăți fac să se creadă că „Oumuamua” este dens și este format din rocă și poate și din metal. Dar pe asteroid nu există nici apă, nici gheață și suprafața sa a fost înroșită de efectele radiațiilor cosmice în timpul a sute de milioane de ani.

La 20 noiembrie, obiectul zbura cu o viteză de 38,3 km pe secundă și se afla la circa 200 de milioane de kilometri de Terra.

„Oumuamua” a ajuns pe orbita lui Marte în jurul datei de 1 noiembrie și va trece prin apropierea lui Jupiter în mai 2018, înainte de a-și continua drumul dincolo de Saturn în ianuarie 2019, când va ieși din sistemul nostru solar îndreptându-se spre constelația Pegas.

Observarea asteroidului cu telescoape terestre mari va continua până când acesta va deveni virtual nedetectabil, respectiv după jumătatea lui decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri